«Живи і працюй в Україні!» — сьогодні це не лише лозунг, а й прямий заклик до дій. Робота в Україні справді є, лише в Рівненській області наразі в базі служби зайнятості — більше трьох тисяч вакансій.

Державна служба зайнятості постійно вдосконалює методи і форми роботи з клієнтами. Так, враховуючи передовий досвід розвинутих країн, з початку цього року впроваджено інститут кар’єрного радника, який за допомогою профілювання визначає індивідуальний шлях до працевлаштування кожного безробітного, сильні сторони клієнта та допомагає йому їх реалізувати.

Втративши роботу та заробіток, багато людей звертаються до служби зайнятості для отримання матеріальної підтримки, вони тут шукають фінансову «подушку безпеки». Однак, спілкуючись із кар’єрним радником та приймаючи безпосередню участь у складанні індивідуального плану працевлаштування, змінюють своє уявлення про держслужбу зайнятості та її послуги.

Прикладом успішного працевлаштування за допомогою кар’єрного радника може бути розповідь про Андрія Новака із Сарненського району. Коли чоловік втратив роботу, пішли пропозиції від друзів та знайомих, які вже працювали за кордоном, щоб він їхав до них. Але Андрія це не цікавило, бо хотів трудитися за фахом і щодня бачити своїх дітей. Тож, узявши необхідні документи, звернувся по допомогу до Сарненського районного центру зайнятості.

— Чесно кажучи, — згадує, — засумнівався, що мені щось зможуть запропонувати за фахом, а дуже хотілося працювати за своєю спеціальністю «інженер-проектувальник».

При першій співбесіді з кар’єрним радником отримав перше зерно віри в те, що тут йому допоможуть. Оскільки актуальних вакансій за фахом не було, кар’єрний радник разом з фахівцем по взаємодії з роботодавцями спрямували Андрія Григоровича до ТзОВ «Регіональне бюро технічної інвентаризації», керівник якого зацікавився цією кандидатурою та призначив час для проведення співбесіди. А після першої зустрічі з керівником для швидшого і ефективнішого влиття в роботу А. Новаку організували стажування безпосередньо на робочому місці. І нині молодий чоловік працює техніком-проектувальником на новоствореному робочому місці.

Ця історія має бути прикладом для зневірених співвітчизників, які, залишаючи батьків, дітей, друзів, шукають свою долю за кордоном.

За матеріалами Рівненського обласного центру зайнятості підготувала Олександра ЮРКОВА.