На знімку:  Мірослав Мойжіта (ліворуч) та Ігор Бондаренко під час зустрічі в облдержадміністрації.

Батьки Енді Воргола були русинами, родом із Східної Словаччини. Про це повідомив під час зустрічі з головою облдержадміністрації Ігорем Бондаренком генеральний консул Словацької Республіки в місті Ужгород Мірослав Мойжіта. Роботи митця, повідомляє прес-служба ОДА, буде вперше експоновано в Україні. Подія обіцяє стати непересічною в культурному житті.

Ігор Бондаренко привітав прагнення представника дипвідомства сусідньої держави тісно співпрацювати із Закарпаттям. Окрім того, в місті словацькі партнери мають намір організувати відзначення 30-річчя Оксамитової революції. 

Також Мірослав Мойжіта привітав Ігоря Бондаренка з призначенням на високу посаду і поінформував про співпрацю двох країн та окреслив й інші найближчі плани. Зокрема, 1—2 жовтня у Словаччині має відбутися чергове засідання Українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва, на яке генконсул запросив і керівника ОДА. Дипломат розповів про спільні проекти Пряшівського і Кошицького самоврядних країв та Закарпатської області. Зокрема, у сфері облаштування прикордонних переходів, охороні навколишнього природного середовища, культури та освіти. 

Що стосується останньої, то Словаччина має намір відкрити на Закарпатті ще дві школи або класи з викладанням словацькою, оскільки серед закарпатців різних національностей є попит на її вивчення.

—  Ми вітаємо інтерес Словаччини до нашого краю, — сказав голова облдержадміністрації. — Ми — братні народи, які історично мають багато спільного. Запрошуємо до активнішої співпраці й словацьких підприємців, для чого пропоную організувати спільний бізнес-форум. Також вітаємо співпрацю в освітній галузі та транскордонну. Пропоную спільні культурні заходи проводити не лише на кордоні чи в Ужгороді, а і в інших містах Закарпаття, зокрема в Мукачеві.

Також голова ОДА звернувся до генконсула з проханням посприяти налагодженню більш динамічної роботи словацьких митників і прикордонників, аби пришвидшити перетин спільного рубежу громадянами обох країн.

Фото із сайту ОДА.