Заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко (на знімку) підписав звернення до Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова про відкликання законопроекту 1083 «Про електронні комунікації» для доопрацювання. Про це йшлося на вчорашній прес-конференції за участі народного депутата та експертів.

Відповідне рішення було прийнято після консультації з міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим і співавторами документів. Народний депутат поділився, що над цим проектом працювали представники всіх ключових галузей і багато експертів. Але документ, внесений до парламенту 29 серпня, дуже емоційно сприйняли у суспільстві і назвали його «тотальним контролем над українцями». Зокрема, розкритикували за реєстрацію мобільних телефонів, сім-карт — за паспортом і зберігання трафіка операторами.

Експерт у сфері ІТ та телекомунікацій Олександр Ольшанський нагадав, що робота над законопроектом ведеться в рамках імплементації виконання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом.

Крім того, подібні ініціативи, на переконання експертів, є важливим кроком для реалізації президентської програми «Держава в смартфоні», можуть суттєво допомогти правоохоронцям у розслідуванні злочинів і зміцнять довіру європейських партнерів.

Голова ради Телекомунікаційної палати України Тетяна Попова наголосила: вже є домовленість з народними депутатами про внесення альтернативного тексту, який з’явиться у Верховній Раді за новим номером. Автори планують провести консультації з громадськістю і пояснити, чому прийняття закону необхідно для галузі і країни в цілому. Але коли буде готова наступна редакція, учасники прес-конференції не спрогнозували, хоч і погодилися: поспішати, попри те, що європейські партнери підганяють, — не варто. І пообіцяли: над недоліками суттєво попрацюють, щоб і користувачі були захищені, і маніпуляцій не було, і в результаті Україна — імплементувала європейські директиви.

Вл. інф.