В Гончарівському мешкають майже три тисячі осіб. Дві години воду можна набирати зранку, годину — в обід і дві — ввечері. Проте на четвертий і п’ятий поверхи будинків вона взагалі не доходить.

Зрозуміло, не може не обурювати те, що військові, приходячи з полігона після стрільб, не мають змоги помитися, а їхні дружини — зварити кашу дітям. Тож півтори сотні мешканців прийшли до селищної ради протестувати.

Селищний голова Віталій Рудник розповів, що питання підвезення питної води він може вирішити з аграріями, які орендують землі Гончарівської ОТГ, але це не є принциповим розв’язанням проблеми.

Чому нема постійної подачі води? За словами начальника служби чернігівського квартирно-експлуатаційного відділу Міноборони Василя Шульги, воду подають за графіком, бо немає дозволу Держгеонадр. А дія попереднього договору закінчилася в грудні 2017-го. Вже тоді об’єм подачі води в Гончарівському мали скоротити до 300 куб. м на добу за потреби 700—800. Чому встановлено такі обмеження і чому протягом півтора року проблему не було розв’язано — зрозуміти важко. Василь Шульга пояснює, що, незважаючи на відсутність дозволу, він не перекривав подачу води, але тепер йому погрожують кримінальною справою. У Держгеонадрах зазначають, що підприємство не усунуло якихось порушень у документах.

Наразі подачу води відновлено. Але сама проблема залишилася нерозв’язаною.