Учасники акції на єврейському цвинтарі.

Зокрема, у Національному університеті імені Юрія Федьковича українські, німецькі та єврейські історики, а також, що особливо цінно, вцілілі жертви тієї трагедії разом обговорювали події 78-річної давнини. Серед запитань, які вони собі ставили, – як така трагедія взагалі стала можливою у середині ХХ століття у самому серці Європи.

Сьогодні біля будинку прощання («Бейт Кадішін») на єврейському цвинтарі Чернівців відбулася велика символічна акція вшанування пам’яті жертв Голокосту. Її відкрив зведений хор міста Бремен та Одеської філармонії виконанням опусу 70 опери «Ілія».

Виступає зведений хор міста Бремен та Одеської національної філармонії.

Звертаючись до присутніх, голова Центру ліберальної сучасності Марілуїзе Бек наголосила, що «у нашій пам’яті ще є багато білих плям». А саме, нещодавно в Одесі було віднайдено місце, де німецькі та румунські солдати живцем спалили людей – жінок та дітей. «Зараз на цьому місці парковка», – розповіла пані Бек, та немає сумніву, що її організація домагатиметься увічнення пам’яті загиблих мученицькою смертю. 

Про необхідність пам’ятати трагедію єврейського народу говорив і голова Асоціації єврейських організацій та общин України Йосиф Зісельс. «Голокост – це й частина української історії», – підкреслив він, додавши, що ці сумні події вивчають у школі усі школярі. «Той факт, що ми пам’ятаємо ті події, є запорукою того, що ця трагедія не повториться», – переконаний він.

Символічна стіна плачу на єврейському цвинтарі у Чернівцях.

Вітальні слова учасникам акції надіслали президенти України та Німеччини Володимир Зеленський та Франк-Вальтер Штайнмаєр. Глава української держави звернув увагу на те, що лише наймерзенніший із режимів призвів до масової загибелі у до того дружній сім’ї народів, які мешкали на Буковині. «Жахливі страждання, заподіяні німцями людям у Чернівцях і на Буковині, неможливо відшкодувати. Нам залишається пам’ять і постала з неї відповідальність боротися за краще майбутнє», – заявив Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Єврейський цвинтар у Чернівцях.

За інформацією Йосифа Зісельса, точну кількість знищених буковинських євреїв ще не встановлено. Відомо, що у перші тижні окупації у липні 1941 року румунські загарбники вбили 12 тисяч євреїв, та головна трагедія, за його словами, розпочалася восени 1941-го, коли було створено гетто, до якого запроторили майже 50 тисяч чоловік, близько половини з них не повернулися.

Фото автора.