Цієї ж осені виповнюється і сто років, відколи в офіційних документах почала вживатися назва «Ужгород». Це сталося восени 1919-го — із входженням нинішнього Закарпаття під назвою «Підкарпатська Русь» автономною одиницею до складу першої Чехословацької Республіки. Доти понад тисячолітнє місто над Ужем мало інші назви.

Отож відзначення столітньої назви Ужгорода за ініціативи авторки проекту «Втрачений Ужгород» Тетяни Літераті — одна зі складових цьогорічного Дня міста. У четвер, 12 вересня, — вперше у такому форматі — з 15-ї години і допізна в історико-культурному комплексі «Совине гніздо» відбуватимуться цікаві заходи, пов’язані з назвою «Ужгород».

Пообіді розпочнеться ярмарок виробів із символікою Ужгорода, інформує прес-служба міськради. Потім у «Совиному гнізді» відбудуться кілька паралельних заходів: відкрита лекція про історію міста від професора Сергія Федаки; літературна — «Ужгород у книжках» (модератор Євгенія Напуда); неформальна зустріч «Бренд «Ужгород»: історії успіху» (модератор Федір Шандор). О 20-й годині розпочнеться «ужгородський» кіновечір з Олексієм Уманським, а о 21-й — вечірка від радіо «Єден».