Як розповідає власниця равликової ферми Марина Строїч, ідея промислового розведення равликів на експорт і не тільки визріла давно.

«Сім’я не підтримувала мене, оскільки це було щось таке далеке і незрозуміле. Але торік я все-таки вмовила своїх, і ми поїхали на презентації та виставки за кордон. А тоді вирішили всі разом: створюємо равликовий бізнес. Я з мамою займаюся господарськими питаннями, а чоловік та син — технічними», — каже бізнесвумен.

Найперше фермери закупили маточне стадо, облаштували інкубатор, теплицю та виділили спеціальне поле для випасання равликів. Технологія досить складна. Після того як броньовані слимаки відкладають ікру, її збирають, переміщують у горщики із підготовленою землею. За 12—14 днів равлики вилуплюються. Далі їх перебазовують у парник, де равлики їдять спеціальну траву. Також їх додатково підгодовують кормом. А ще равлики полюбляють душ, тож їх поливають водою.

Загалом увесь процес росту равликів триває до п’яти місяців. Дорослих особин згодом вводять у сплячку. І вже через 5—7 днів перебування у сні делікатес готовий до споживання.

Равликове фермерство добре розвинене у Польщі. Поляки постачають їх у Францію та інші країни, стомлені від традиційної їжі. Але мода на равлики давно дійшла й до України. Їх, присмачених часником, залюбки замовляють у ресторанах. У замороженому вигляді равлики продають у гіпермаркетах, поруч із жаб’ячими лапками. Закуски пікантні і добре смакують з білим вином. Але... сало є сало.