Про це під час прес-конференції заявила очільниця відомства Зоряна Скалецька.

«На сьогодні вже очевидно, що потрібно робити. Перше — це стосується епідемій. Ми повинні розробити (і для нас це гостро стоїть перед осіннім сезоном) порядок реагування на інфекційні спалахи, оскільки ситуація не має єдиної централізованої процедури», — запевнила вона.

Не менш важливим завданням МОЗ є вакцинація дорослого населення, рівень якої нині досить низький. Окрім цього, за словами Скалецької, нова команда активно відпрацьовуватиме механізми доступу всього населення України, «а не тільки 28 млн», що підписали декларації, до лікарів первинної ланки. Водночас обіцяють не забути про самих медиків і розібратися з їхньою заробітною платою, оскільки нині в одних вона висока, а в інших за аналогічного навантаження становить, як і раніше, 5—6 тисяч гривень.

«Ми маємо захистити наших лікарів шляхом встановлення певного стійкого відсотка в межах тарифу», — сказала міністр.

А от із запуском реформи вторинної ланки, за даними Скалецької, доведеться почекати: робота кипить, проте на старт 1 січня годі й розраховувати — дедлайн перенесено щонайменше до 1 квітня.

Серед інших важливих векторів діяльності нової команди МОЗ — реформування екстреної медичної допомоги, впровадження змін у системі трансплантації, ефективне регулювання фармринку та забезпечення доступу кожного українця до якісних ліків, підтримка інклюзії, розширення діалогу з професійною медичною спільнотою, а також зростання рівня народжуваності в державі.