Загалом в області нараховується 366,4 тисячі гектарів лісових насаджень. Найбільше з них — 218,8 тисячі гектарів — ліси Вінницького обласного управління лісового і мисливського господарства.

Ретельний облік лісових насаджень проведено з метою визначення динаміки заліснення території, встановлення площі лісів на території кожного з 27 районів краю.

— Підвищення показника лісистості — одне з найважливіших наших завдань, — наголошує керівник Вінницького обласного управління лісового і мисливського господарства, доктор сільськогосподарських наук, заслужений лісівник України Анатолій Бондар (на знімку у центрі). — Незважаючи на позитивну тенденцію, в області ще не досягнуто науково обґрунтованого рівня залісення території, а це — 15% від загальної площі краю. Щоб досягти зазначеного показника, треба залісити ще 30 тисяч гектарів. Нині маємо 13,8%, на початку 90-х років було вкрито лісами 11% території.

За словами посадовця, підприємства лісового господарства забезпечені всіма необхідними ресурсами для досягнення поставленої мети. Власними силами вирощують достатню кількість садивного матеріалу, забезпечені технікою, іншими матеріально-технічними засобами, опанували наукові підходи у закладенні та догляді за молодими насадженнями, мають досвідчених фахівців.

Роботу стримує відведення земель під залісення. Навіть якщо громади надають необхідні ділянки, їхнє оформлення розтягується в часі на один-два роки. Лісівники звертають увагу на бюрократичні перепони, що їх створюють структури, які відповідають за документальне оформлення переданих їм земель. Без втручання держави справу не зрушити з місця.

— Маємо можливість створювати нові ліси щорічно на площі три тисячі гектарів, — уточнює Анатолій Бондар. — Насправді заліснюємо значно менше території. За роки незалежності закладено 12 тисяч гектарів нових лісів.

Фото надано автором.