Це реальний шанс здобути новий фах чи підвищити кваліфікацію за тією професією, що вже є. Для роботодавців — можливість залучити необхідний персонал.

Отримати ваучер на навчання можуть особи віком понад 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, які не досягли пенсійного віку; військовослужбовці, звільнені у зв’язку зі скороченням штату або за станом здоров’я, за наявності вислуги не менше 10 років, котрі не набули права на пенсію; внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи, повідомили у відділі інформаційної роботи Тернопільського обласного центру зайнятості.

Усі охочі повинні мати професійно-технічну чи вищу освіту й не бути зареєстрованими як безробітні. Навчатися можна за 53 професіями та спеціальностями у сферах ІТ, будівництва, транспорту, освіти та сільського господарства, соціального обслуговування. При отриманні ваучера особа самостійно обирає професію чи спеціальність, навчальний заклад у межах України та форму навчання: стаціонарну, заочну, дистанційну чи екстернатну.

«Оплачує такий ваучер Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Вартість установлюється у межах вартості навчання і не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (20 тис. 070 грн). Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то доплату може здійснити і роботодавець, і особа», — йдеться у повідомленні.

Цьогоріч у ТОСЗ 87 краян безплатно отримали такі ваучери. З них 80 уже здобувають професію кухаря, водія навантажувача, тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва, підвищують кваліфікацію за спеціальністю «Медсестринство», здобувають неповну вищу освіту за спеціальностями «Автомобільний транспорт», «Харчові технології». Загалом з 2013 року за виданими ваучерами зараховані в навчальні заклади України 380 мешканців Тернопільщини.