Фахівці селищної ради обговорюють генеральний план Млинова із заступником директора Українського науково-проектного інституту цивільного будівництва Олегом Ханенком.
 


Тренажерний майданчик біля школи № 3. 

Фото Наталії ЗУХ.

Віднедавна до складу Млинівської ОТГ увійшла Мальованська сільська рада, тож тепер до неї входять 42 населені пункти, а це половина Млинівського району. Тож клопотів в очільника громади Дмитра Левицького (на знімку) дуже багато.

Ось і зараз він разом із фахівцями обговорював, як найкраще облаштувати пішохідну доріжку по вул. Олексія Кірися у Млинові.

— Благоустрій селища — питання непросте, часом навіть болюче, бо треба зробити, щоб не багнюку люди місили, а йшли чистеньким тротуаром. Щоб подвір’я освітлювалося, щоб була стоянка для авто і майданчик для дітей. Треба, щоб люди самі хотіли змінити свій побут на краще, — каже голова ОТГ.

— Розвиток сільських населених пунктів у нас у пріоритеті, — продовжує Дмитро Левицький. — Майже 80 відсотків коштів освоюємо у селах громади, зокрема на благоустрій, ремонти доріг, вулиць, освітлення, дитсадки, школи тощо. Скажімо, всі навчальні заклади у нас мають енергозберігаючі вікна, двері, а також внутрішні вбиральні, тоді як раніше із цим були проблеми. Наша первинна ланка медицини ввійшла в ТОП-10 кращих із 1300 по Україні. У Кораблищах очистили меліоративні канали — тепер вода не затоплює людські городи...

І цей перелік очільник Млинівської ОТГ міг продовжувати, бо зроблено дуже багато.

Одне із перших завдань, яке треба було вирішити Дмитру Левицькому й апарату селищної ради, — затвердити генеральний план селища. Бо вже давно Млинів потребує розширення меж, щоб розвивалося індивідуальне будівництво, щоб мати площі під майбутні промислові підприємства.

— Нині розроблення генплану на стадії завершення, — каже секретар Млинівської селищної ради Олександр Міщанюк. — За цим документом межі населеного пункту значно розширилися. Плануємо понад 100 гектарів під індивідуальну житлову забудову, щоб задовольнити потребу у житлі мешканців селища, насамперед пільгових категорій. У проекті генплану передбачені майданчики під промислові підприємства та комерцію. Тож чекаємо інвесторів. А ще запроектували дві привабливі ділянки — загалом три гектари — під багатоповерхове житлове будівництво.

Одним із перших селищна рада вирішить питання із землею для атовців: на черзі на ділянки під забудову 200 воїнів та родини загиблих в ООС. Завдяки новому генплану є можливість задовольнити 170 заяв, запланувавши на 19 гектарах мікрорайон під індивідуальну забудову біля колишнього корморадгоспу. Люди самі вибрали це місце. Ще 30 воїнів у недалекому майбутньому отримають землю в інших мікрорайонах.

У Млинові є чимала кількість комунального майна, яке або зовсім не використовується, або використовується не за призначенням. Щодо нього також є плани в голови Млинівської ОТГ Дмитра Левицького. Наприклад, по вул. Пушкіна розташоване двоповерхове типове приміщення колишнього дитсадка загальною площею 1422 кв. м, який нині густо «заселили» комунальні установи та організації. Є можливість переселити їх в інші приміщення. А садочок, звичайно, за згоди депутатського корпусу, перевести у житловий фонд, надавши квартири пільговим категоріям населення, які перебувають у черзі на отримання житла, передовсім учасникам ООС. За розрахунками, має бути понад двадцять квартир. Це приміщення прив’язане до електромережі, водопостачання та водовідведення, розташоване у зручному місці. Грошей на його реконструкцію селищна рада не має, тож для цього планують звертатися по допомогу до обласної влади.

До розмови долучається начальник відділу земельних відносин Млинівської селищної ради Надія Ткачук:

— Звертаємося до потенційних інвесторів: ми готові швидко розглянути всі ваші пропозиції. Можемо надати землі для промисловості, ведення комерційної діяльності. До речі, вже 300 гектарів орендували великі агроформування. До нас зверталися підприємці щодо виділення площ під сонячні панелі та для промислового вирощування енергетичної верби. Ми запропонували, а вони нині все обраховують. Також виставили на аукціон земельну ділянку у дев’ять гектарів під встановлення промислових теплиць, і вже зголосився перший учасник із нашої області.

Повноваження органів місцевого самоврядування — це визначення відсоткової ставки податків для першої (без найманих працівників) і другої (до десяти найманих працівників) груп оподаткування. Тут кожен може маневрувати в своїх інтересах. Щоб залучити більше підприємливих людей, Дмитро Левицький пішов на цікавий крок: купив у одному з сіл громади добротну газифіковану хатину і прописує туди всіх підприємців, хто бажає з січня наступного року сплачувати найнижчу в Україні ставку єдиного податку — 1 відсоток. Це приблизно 500 гривень на рік. Порівняйте із 10 тисячами, які підприємці сплачують нині.

— Головна мета цього кроку — щоб у наш район прибували люди з усієї України, щоб кількісно збільшувалася громада, — каже заступник голови Млинівської ОТГ Валерій Феха.

Селище Млинів розвивається багатовекторно. Зокрема тут розпочато реалізацію проекту «Молочний кластер», що розрахований на 2019—2020 роки. Частка фінансування громади — 10 відсотків. Проект став переможцем конкурсу у Фонді регіонального розвитку. Йдеться про створення сироварні, закупівлю обладнання для неї, холодильної установки, а також 40 сучасних доїльних апаратів для домогосподарств, де утримується двоє і більше корів, облаштування понад 100 гектарів громадських пасовищ у межах ОТГ. Вартість проекту — понад 7 мільйонів гривень.

Наступний проект також на стадії реалізації: усі угоди вже підписано. Це спільний проект між данцями («Міжнародна організація праці» міністерства закордонних справ Данії) і Млинівським державним технолого-економічним коледжем. Ним передбачено створення сироварні на базі виробничих потужностей коледжу і одночасне навчання студентів фаху сировара. Нині коледж працює над ліцензуванням цієї спеціальності. Навчальний заклад має у своєму користуванні понад 600 гектарів землі і тваринницьку ферму, де утримується приблизно півсотні корів. Частина молочної сировини буде закуповуватися у населення.

— На реалізацію датського проекту вже у вересні надійде 200 тисяч євро, — розповідає Дмитро Левицький. — Але ми не зупиняємося на цьому. Нині команда однодумців працює над третім проектом щодо тваринництва — створенням на базі коледжу сучасної ветлікарні, де худобу можна буде обстежувати за допомогою МРТ. Якщо говорити про ґрунти, то на Млинівщині вони родючі, екологічно чисті, тут ідеальні умови для розвитку парникових господарств. Адже вартість хати на селі та земельної ділянки площею до 0,7 гектара у нашій місцевості 4—5 тис. у. о. Налагодивши виробництво парникової продукції, можна добре заробляти.

Між іншим...

У Млинові футбольне поле приведене у відповідність до вимог для проведення матчів першої та другої ліги, тож домашні ігри тут проводить рівненська команда «Верес».
Млинівська школа № 3 має 3D-кінотеатр, його допомогли облаштувати для дітей спонсори.
У Млинові два майданчики для пляжного волейболу — тут три роки поспіль проводять чемпіонати України з цього виду спорту.