Під час масштабного обміну полоненими серед 35 українських бранців, які повернулися додому з російських катівень, було й двоє жителів Луганщини. Це сватівчанин Євген Семидоцький, марсовий рейдового буксира «Яни Капу» (на знімку), та колишній шахтар із Сорокиного Олексій Сизонович (на знімку).

Після затримання Євгена Семидоцького жителі області активно підтримували хлопця та його родину, ініціювавши акцію «Тримайся, Луганщина з тобою!». До неї долучилися всі міста та районні центри краю. Малеча з Кремінщини, зокрема, для свого земляка і всіх полонених моряків виготовляла синьо-жовті кораблики-оригамі, а сватівська дітвора писала листи та передавала малюнки.

Повернувся на Батьківщину й 73-річний житель міста Сорокиного (раніше Краснодон) Олексій Сизонович. Це шахтарське місто нині перебуває на окупованій території. Ім’я Олексія Сизоновича раніше тримали в секреті, адже РФ приховувала факт його вивезення і суду, тож розголос міг завадити звільненню. Олексія Сизоновича російські силовики затримали в серпні 2016 року під час перетину кордону з Росією, а влітку 2017-го Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ у Ростові засудив чоловіка до 12 років ув’язнення і штрафу у 250 тисяч рублів (майже 100 тисяч гривень). Відбував покарання в колонії в Іркутську.

«Ця подія доводить, що національний шлях до миру можливий завдяки політичним компромісам та дипломатії», — прокоментував цю визначну для України подію голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький.

Фото з сайту ОДА-облВЦА.