Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут 

До 188 законопроектів, які вже включено до порядку денного другої сесії парламенту дев’ятого скликання, наступного понеділка буде додано питання, запропоновані іншими політичними силами. Про це поінформував на брифінгу після завершення погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.

«Сподіваюсь, що два пленарні дні, які ви бачили, були показові, й сподіваюсь, у подальшому будемо так само ефективно працювати і приймати ті необхідні закони, яких так потребує наша держава», — сказав глава парламенту.

Коментуючи, чому у вересні у Верховній Раді не відбудуться традиційні Години запитань до уряду, Дмитро Разумков зауважив, що в уряду є місяць, щоб представити парламенту свою Програму дій, і цей час ще не вичерпано. По-друге, нині, за його словами, триває «ретельна і глибока» робота з підготовки Держбюджету-2020. І до 15 вересня уряд має внести проект бюджету до Верховної Ради. «Тому зараз на початку роботи відволікати урядовців та запрошувати в не до кінця ефективний процес ми вважаємо некоректним і неефективним для держави, — сказав Д. Разумков. — З точки зору піару — це може мати місце, але з точки зору ефективної співпраці уряду і Верховної Ради — це не дуже правильно. Уряд ми запросимо вже у жовтні, через два тижні».

Голова Верховної Ради також наголосив на потребі внесення змін до Регламенту, спрямованих на вдосконалення роботи вищого законодавчого органу держави. У парламенті минулого скликання працювала група представників Європарламенту на чолі з Петом Коксом, яка висловила багато зауважень та пропозицій до реформи українського парламенту, які, на жаль, не були всі імплементовані. «Регламент Верховної Ради недостатньо ефективний, не відповідає тим викликам, які сьогодні стоять перед Верховною Радою, саме тому і будемо вносити зміни та пропозиції», — сказав Дмитро Разумков. Глава парламенту також поінформував, що цього тижня в Україну приїжджає Пет Кокс, і будуть проведені зустрічі з ним, щоб почути нові пропозиції щодо реформи українського парламенту. «І найближчим часом повернемося до питання змін Регламенту. Це необхідно, і Верховна Рада повинна рухатися відповідно до часу та тих викликів, які є перед нами», — підкреслив Голова Верховної Ради.

Щодо розгляду законопроекту про імпічмент Президента, Дмитро Разумков відзначив, що необхідний окремий закон, який регулюватиме цей процес. «Сподіватимемося, що в українській державі не виникне в майбутньому підстав для його реалізації та впровадження, але це повинен бути окремий законопроект, який потім стане законом, — сказав глава парламенту. — Було дуже багато суперечок стосовно того, що раніше питання імпічменту було прописано у Законі про тимчасові й слідчі комісії. Але за кожний напрямок повинен відповідати свій законопроект». На уточнююче запитання, чи не передбачається внесення відповідних змін до Конституції щодо імпічменту, Дмитро Разумков відповів, що наразі таке питання не стоїть.

Вітаючи звільнених українських полонених, Голова Верховної Ради наголосив, що це — дуже велике досягнення і держави, і всіх, хто займався цим процесом, передусім — Президента, його команди. «Сподіваюсь, що найближчим часом зможемо повернути всіх, хто ще залишається у російських застінках», — підкреслив Дмитро Разумков.