Взаємна підтримка зі збереження територіальної цілісності України та Молдови — одна з ключових тем зустрічі очільників МЗС цих країн Вадима Пристайка та Ніку Попеску, яка відбулася учора в Києві.

На спільній прес-конференції молдовський міністр наголосив, що його країна «від щирого серця та без будь-яких умов підтримує територіальну цілісність України». Попеску також відзначив, що під час перемовин було порушено питання щодо врегулювання конфлікту в Придністров’ї та незаконних російських «виборів» в окупованому Криму, які відбулися 8 вересня. «Ми не визнаємо та засуджуємо так звані вибори в Автономній Республіці Крим», — наголосив він.

До речі, окрім Молдови, про невизнання російських «виборів» на півостріві заявили також у країнах Балтії, Польщі та Грузії. МЗС України в неділю опублікувало окрему заяву, де закликало міжнародних партнерів дати принципову оцінку незаконним діям РФ з організації і проведення так званих «місцевих виборів» в окупованому Криму і посилити тиск на Кремль. «Будь-які кроки, спрямовані на послаблення санкційного тиску, так звана «нормалізація та налагодження діалогу» на зразок безумовного відновлення роботи РФ у ПАРЄ лише стверджує державу-окупанта у її безкарності та заохочує до нових правопорушень», — зауважується у заяві, розміщеній на сайті МЗС.

Повертаючись до вчорашньої прес-конференції, В. Пристайко у свою чергу повідомив, що Україна та Молдова домовилися про подальшу взаємодію з метою скасування роумінгу для громадян двох країн і в подальшому — з ЄС. За його словами, під час зустрічі обговорювалися питання стосовно інтеграції з ЄС і участі в європейських об’єднаннях, які цікаві для обох країн.