Фото Олександра КЛИМЕНКА

За долею наших бранців стежили в усьому світі політики, дипломати, зірки кіно, активісти. Не злічити кількість міжнародних документів, мітингів, акцій, пікетів, концертів, які закликали РФ звільнити українських політв’язнів. Тому міжнародна спільнота активно відреагувала на обмін утримуваними між Україною і Росією, що відбувся у суботу.

Президент Європейської Ради Дональд Туск звернув особливу увагу на звільнення з російського ув’язнення режисера Олега Сенцова й українських моряків. «Я продовжую закликати Росію звільнити всіх політичних в’язнів і поважати територіальну цілісність України», — написав він у Твіттері.

Голова Європейського парламенту Давід Сассолі в заяві щодо обміну нагадав, що український режисер отримав премію Європарламенту за свободу думки імені Сахарова за 2018 рік, і повідомив, що чекає на швидку особисту зустріч із Сенцовим, щоб вручити нагороду.

Оприлюднив заяву й офіс верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Могеріні. Звільнення бранців Кремля там назвали свідченням рішучості тих, у тому числі громадянського суспільства, активістів та юристів, хто невтомно працював над цим результатом. У Брюсселі побажали визволеним українцям якнайшвидшого одужання після їх «виснажливого ув’язнення».

Привітали обмін між Росією та Україною й у Раді Європи. Там це назвали кроком до нормалізації відносин між країнами.

Активні в соцмережах і дипломати. Слова вітання написали, зокрема, очільники МЗС Австрії, Чехії, Польщі, Естонії, Канади й низки інших країн.

Щоправда, менше радості викликав факт обміну в Амстердамі. Там незадоволені, що Україна віддала Росії Володимира Цемаха — важливого свідка у трагедії рейсу МН17. Хоча в Нідерландах підтвердили, що змогли допитати його перед визволенням.

Кроком у правильному напрямку назвали обмін у НАТО. В Альянсі звернули головну увагу на звільнення Олега Сенцова й українських моряків. «НАТО продовжує закликати Росію виконати всі свої зобов’язання за Мінськими домовленостями, зокрема звільнити всіх в’язнів», — зауважили в Альянсі.

У свою чергу в ООН заявили, що обмін полоненими між Україною та Росією може слугувати позитивним кроком задля підвищення довіри між сторонами, розблокування конструктивного діалогу з метою врегулювання конфлікту.

Про обмін між Україною та Росією написав у Твіттері й президент США Дональд Трамп, назвавши це «гігантським кроком до миру».

З окремою заявою виступив Держдеп. «Ми постійно закликали звільнити 24 членів українських екіпажів, затриманих Росією після нападу на українські судна в Чорному морі біля Керченської протоки в листопаді 2018 року, а також Олега Сенцова та інших політичних в’язнів. Ми вітаємо повідомлення про те, що вони повернулися додому. Ми закликаємо Росію негайно звільнити всіх інших українців, включно з кримськотатарськими представниками, які все ще залишаються несправедливо ув’язненими», — цитує у Фейсбуці заяву відомства Посольство України в США. У Вашингтоні також зауважили, що підтримують зусилля президента Зеленського досягти дипломатичного вирішення конфлікту і закликали Кремль виконати всі свої зобов’язання, взяті у рамках Мінських угод.

Відзначимо, в суботу, після приземлення літака зі звільненими бранцями в Києві, відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Володимира Зеленського та Володимира Путіна. Як інформує прес-служба глави нашої держави, сторони наголосили, що задоволені результатом виконання домовленостей у рамках першого етапу на шляху до нормалізації діалогу. Також співрозмовники домовилися найближчим часом обговорити дату проведення зустрічі в «нормандському форматі».

Йшлося й про подальші кроки в рамках Мінського процесу для врегулювання конфлікту на Донбасі.