На фестивалі «Hungary Fest»  демонстрували юрту — часи,  коли угорці були ще кочівниками.

Головна площа Ужгорода — Народна — у п’ятницю «заговорила» і по-чеськи. По її периметру розташувалися ятки, в яких продавали книги, сувеніри, ковбаски, кнедлики і… чеське пиво відомих марок. Звучала чеська й українська народна та сучасна музика у виконанні як чеських, так і закарпатських артистів. А потім урочисто відкрили фестиваль «Чеські дні в Закарпатті», який тривав три дні.

Привітав організаторів і учасників дійства голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко.

— Уже протягом багатьох років добросусідські відносини об’єднують Закарпатську область і Чеську Республіку. Це велика гордість міста і містян — мати такий потужний фестиваль. В Ужгороді свято проводиться вдруге. З упевненістю можу сказати, що фестиваль розвивається, зростає інтерес до нього, — цитує очільника прес-служба ОДА. — Дякую тим, хто займається організацією фестивалю, за те, що кожного року створюєте, без перебільшення, грандіозне свято.

Слово взяв і Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула. Дипломат нагадав, що район, де відбувається фестиваль, збудований у той час, коли Закарпаття входило до складу Чехословаччини. Нині чехи знову тут, бо для них Україна і особливо Закарпаття — добрі сусіди, хоча дві країни й не мають спільного кордону. Й запевнив, що Чехія прагне поглиблення співпраці між нашими народами в усіх сферах, і подякував організаторам дійства.

Теплими щирими словами подяки привітали гостей й голова обласної ради Михайло Рівіс, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

Окрім цікавих номерів культурної програми, підприємці під час семінарів змогли налагодити зв’язки з чеськими колегами у неформальній обстановці. Адже бізнес обох країн має інтерес до розвитку взаємної співпраці. Тим паче, що вже вибудований міцний міст — сюди приїхали й закарпатці, котрі більше двох десятиліть ведуть бізнес у Чехії.
Фестиваль відвідали сотні гостей та ужгородців, які гостилися за святковими столами на всій великій площі Народній.

Водночас в Ужгороді минулих вихідних відбувся гастрономічно-культурний фестиваль «Hungary Fest» («Угорське свято»), який знайомив з угорськими традиціями. Свято проводили втретє. Проходило воно перед будівлею Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. Там встановили ярмаркове містечко, де можна було скуштувати різноманітних страв та напоїв угорської кухні, а майстри представляли для продажу власні вироби. Частували охочих і винороби. На сцені  виступали вокальні, танцювальні колективи, а розпочали, зокрема, з традиційного чардашу.

На офіційному відкритті фестивалю гостей привітали генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугайла, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, заступник голови ОДА Ярослав Галас, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, голова

Демократичної партії угорців України Ласло Зубанич. «Маємо ще одну нагоду познайомитися з історією, культурою, традиціями, гастрономією сусідньої Угорщини. Паралельно в Ужгороді триває фестиваль чеської культури. Це ще раз свідчить про мультикультурність нашого краю та дружні зв’язки між народами», — зазначив Богдан Андріїв.

Лише варто би, кажуть ужгородці, розвести ці два фестивалі в часі хоча б на тиждень, аби музика з одного не перебивала мелодії з іншого…

Фото автора.