На знімку: заступник голови Брошнів-Осадської ОТГ Наталія Олексюк, голова Назарій Іванів, секретар селищної ради Лілія Козаровська та директор Кадобнянської гімназії Володимир Данько (зліва направо).

Фото надано Брошнів-Осадською ОТГ.

Унаслідок реформи децентралізації бюджет Брошнів-Осадської ОТГ зріс у вісім разів і становить майже 73 мільйони гривень.

На Івано-Франківщині створено майже 40 об’єднаних територіальних громад. Брошнів-Осадська ОТГ, в Рожнятівському районі, одна з найуспішніших. Тут вповні скористалися державними ресурсами, вміло підібрали кадри, вибрали пріоритети розвитку.

Відриті для всіх.

Корисний досвід, цікаві ідеї та стимул

Нещодавно у Брошнів-Осаді керівники громад Закарпатської області переймали досвід самоврядування в умовах об’єднання. Знайомство відбулося в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який упроваджує Асоціація міст України, за підтримки USAID.

Заступник голови ОТГ Наталія Олексюк розповіла про досягнення та напрацювання громади. А це реалізація медичної та освітянської реформ, школи, куди справді хочуть ходити діти, розвиток культури та спорту, ремонт доріг і будівництво очисних споруд, відкриття сучасного ЦНАПу та «Музею депортацій українців», реалізація цікавих проектів. І це вдалося тому, що бюджет громади зріс у вісім разів і становить майже 73 мільйони гривень.

Начальник відділу економічного розвитку селищної ради Святослав Сологуб поділився досвідом упровадження «Бюджету участі» як одного із інструментів змін у громадах. Учасники візиту завітали до Народного дому, де оцінили капітально відремонтовані приміщення.

Новий освітній простір

Позаяк зустріч відбувалася у першовересневі дні, всіх цікавили «шкільні» реформи. Дуже важливо, в яких умовах формується світогляд, засвоюються нові знання і вміння. Приємно вразило, що освітній простір усіх навчальних закладів ОТГ в рамках реалізації програми Нової Української Школи (НУШ) активно змінюється і є одним із пріоритетів голови об’єднаної громади Назарія Іваніва та його команди.

Гості із Закарпаття захоплено висловлювали позитивні враження від побаченого. Така поїздка — стимул впевнено йти до поставленої мети. Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук наголосив, що децентралізація — не тільки відповідальність, а й справді нові можливості. Варто ними скористатися для реалізації проектів у своїх громадах.

У Брошнів-Осадському ліцеї цього літа капітально відремонтували три класні кімнати для першачків. Кошти на будматеріали — із місцевого бюджету, а батьки та працівники ліцею власноруч побілили стіни та пофарбували підлогу.

Завдяки аналогічній кооперації коштів, спільній праці батьків та колективу сталися зміни і в Брошнівській гімназії. 

І в Кадобнянській гімназії наймолодшим школярикам створили сучасні комфортні й затишні умови для навчання. Так само побілили стіни та пофарбували підлогу.

В умовах сучасного освітнього простору навчатимуться першокласники і Креховицької гімназії. Клас — яскрава і затишна кімната. Фінансування та виконання робіт — як і в попередніх прикладах.

Для закладів закуплено парти і стільці в перші класи, дидактичні матеріали, шафки та контейнери для їх зберігання, комплекти мультимедійного обладнання, комп’ютери та комп’ютерні столи, набори меблів для старшокласників, ноутбуки, телевізори.

Обладнано зони відпочинку для першачків. Усе це — за кошти державного, обласного та бюджету ОТГ, перемоги в проектах розвитку місцевого самоврядування.

Напередодні нового навчального року в ОТГ реалізували проект «Портфелик». 57 пакунків зі шкільним приладдям подарували дітям воїнів АТО (ООС), сиротам і напівсиротам, багатодітним, дітям із малозабезпечених сімей, тим, що потрапили в складні життєві обставини. Це спільний проект селищної ради та БО «Серце Марії» (керівник Любов Гультайчук). Добру справу започаткували торік. Цьогоріч зібрали понад 20 тисяч гривень.

А 15 вересня в Брошнів-Осаді відбудеться День селища. Програма свята насичена та розмаїта, серед новацій — конкурс «Парад візочків». Адже тут багато малят. За два роки від створення ОТГ народилося понад сто діточок. Тож є для кого старатися!

Того ж дня відзначатимуть День працівників лісу. Вшанують трудівників, котрі наповнюють місцевий бюджет, тих, хто дбає про громаду. Свято — для всіх.

Івано-Франківська область.