Першу операцію на відкритому серці у вагітної успішно провели у Вінницькій обласній клінічній лікарні імені Пирогова місцеві лікарі разом з колегами зі столиці.

Фото із сайту Вінницької ОДА.

Протягом шести годин тривала кардіохірургічна операція на відкритому серці у Вінницькій обласній клінічній лікарні імені Пирогова. За життя вагітної пацієнтки боролися 14 найкращих медиків країни. Роботу серця зупиняли майже на годину. На щастя, вдалося врятувати і матір, і плід.

Про те, як відбувалася унікальна операція, що її вперше виконали у Вінниці, медики розповіли на прес-конференції. На ній була присутня також врятована пацієнтка. 38-річна жінка розповіла, що недомагання відчула на 25-му тижні вагітності. До того жодних негативних відчуттів не мала.

У лікарні їй повідомили про рідкісну складну недугу. Транспортувати вагітну до Києва лікарі не ризикнули. Запросили столичних медиків до Вінниці. До міста над Бугом прибула група кардіохірургів Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова разом з директором інституту академіком Василем Лазоришинцем. Участь в операції взяли фахівці Інституту педіатрії, акушерства і гінекології, а також лікарі Центру серцево-судинної хірургії та Перинатального центру Вінницької обласної клінічної лікарні імені Пирогова.

Оперувати розпочали о 22-й годині, завершили о 4-й ранку. Для видалення тромбу серце зупиняли на 57 хвилин.

— Якби до ранку не забрали тромб, була б загроза смерті пацієнтки, — розповів академік Василь Лазоришинець. — Кардіохірургічна бригада займалася кардіологією, акушери-гінекологи спостерігали за плодом, за тим, аби зберегти його життєздатність.

Операція, яку провели наші лікарі, — на рівні європейських клінік. Якщо говорити відверто, то не всі медзаклади в країнах Європи займають акушерською кардіологією.

У післяопераційний період пацієнтка почувається непогано. Ускладнень медики не фіксують. Попереду в неї ще один відповідальний період — народження дитини. У неї вже є дві доньки. Дівчаткам 10 і 13 років.