Франція виступає за те, щоб уже найближчими днями в Парижі організувати зустріч у «нормандському форматі» на вищому рівні, заявив міністр закордонних справ цієї країни Жан-Ів Ле Дріан за підсумками переговорів глав МЗС і міноборони РФ та Франції у форматі «2 + 2», які відбулися у Москві в понеділок, повідомляє ТАСС. «Ми хотіли б, аби найближчими днями у Парижі було організовано нову зустріч на вищому рівні в рамках «нормандського формату», — сказав Ле Дріан. Французький міністр наголосив, що взаємне звільнення 7 вересня Україною та Росією утримуваних осіб, у тому числі 24 українських військовополонених моряків, «є конкретним результатом, який заохочувала Франція». «Необхідно скористатися цим кліматом для повного виконання Мінських угод», — зауважив він.

Очільник МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан за підсумками візиту до Москви в контексті можливої зустрічі в «нормандському форматі» найближчими днями в Парижі також заявив, що «не може бути мови про довгострокову взаємодію з Росією, якщо не зміниться на краще ситуація в Україні», пише ТАСС.

Днями у німецькому уряді повідомили, що підготовка зустрічі «нормандської четвірки» на вищому рівні триває, але конкретні дати називати поки зарано.

Водночас міністр закордонних справ України Вадим Пристайко у понеділок повідомив, що Президент України Володимир Зеленський готовий взяти участь у переговорах лідерів України, Франції, Німеччини та РФ цього місяця. За його словами, вже є домовленість «практично з усіма» учасниками «нормандського формату».

Тим часом очільник Білого дому Дональд Трамп заявив, що міг би долучитись до переговорів стосовно миру в Україні, якщо це буде необхідно учасникам переговорів. Про це він сказав у Вашингтоні, відповідаючи на запитання української служби «Голосу Америки»: «Чи могли б США долучитись до переговорів щодо миру в Україні, приєднатись до Німеччини, Франції, України та Росії на переговорах у «нормандському форматі». 

Раніше спецпредставник США по нашій країні Курт Волкер заявляв, що Вашингтон підтримує поточний формат переговорів щодо ситуації на сході України, але готовий у разі потреби до них приєднатися.