Делегацію міністерства оборони Сербії, до якої переважно входили курсанти й вихованці військових гімназій, а також кілька офіцерів-вихователів і представників оборонного відомства, хорватські прикордонники не впустили до своєї країни.

Представники Белграда прямували до місця, де під час Другої світової війни знаходився найстрашніший на Балканах табір смерті Ясеновац. Він був створений усташами, які співпрацювали з фашистами, і структурно складався з п’яти, пов’язаних між собою територій, які нагадували п’ять кіл пекла. Сюди поміщали не тільки ромів і євреїв, а й сербів, і також хорватів, які були не згодні з етнічними чистками й переховували в себе вдома людей цих національностей. За різним даними, у Ясеноваці, який проіснував до кінця Другої світової війни, загинуло від 83 000 до 700 000 людей, у тому числі тисячі євреїв і ромів, сотні сербів і хорватів. На початку вересня там відбулися заходи, присвячені пам’яті жертв. На них і їхала сербська делегація, про візит якої заздалегідь було поінформовано хорватську владу.

Як повідомила державна телерадіокомпанія Радіо й телебачення Сербії, формальним приводом для заборони на в’їзд до Хорватії стала сербська військова форма, яку митники й прикордонники виявили в багажі хлопців. Курсанти запропонували залишити її на КПП, але отримали відмову: «Мовляв, камер схову на контрольно-пропускному пункті немає. Тому разом із формою вирушайте додому, а то раптом з’явитеся в скорботному місці у своїх мундирах».

Через це й у без того напружених відносинах двох країн спалахнула нова іскра. В гостру полеміку навіть було втягнено найвищих посадовців. Президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович і прем’єр-міністр Андрей Пленкович назвали дії прикордонників правильними й заявили, що вони запобігли можливій «провокації», що могла зіпсувати всі пам’ятні заходи. Президент Сербії Александр Вучич заявив, що хорвати не хочуть згадувати своє темне минуле й те, що коїли усташі під час Другої світової війни, від рук яких тисячами гинули серби. А міністр оборони Сербії Александр Вулін розкритикував не тільки дії влади Хорватії, а й Польщі — за відмову запрошувати Росію на заходи, при-
свячені 80-річчю початку Другої світової війни. Він назвав ці рішення образою пам’яті всіх загиблих у роки Другої світової війни.

Глава делегації Сербії полковник Саша Мілутинович поспішив спростувати твердження прем’єра Хорватії Андрея Пленковича, який заявив, що серби, котрі намагалися в’їхати до країни, були в уніформі. «Ми добре знали, до чого можуть причепитися прикордонники, тому всі курсанти переміщалися біля КПП у цивільному одязі, відповідно до встановлених вимог», — заявив Мілутинович.