Нещодавно албанські рибалки з курортного містечка Шенджин помітили в Адріатичному морі, за 12 миль від берега, моторну яхту, начебто під прапором Туреччини. В чому нічого дивного не було — в цьому районі Адріатики можна зустріти безліч подібних суден, на яких відпочивають мільйонери. Але стривожило рибалок те, що за кілька годин вони не помітили на борту жодної людини, хоча двигун рівномірного працював і яхта просувалася морською гладдю довільним курсом. Одразу пригадалася легенда про «Летючого голландця», який не міг пристати до берега й був приречений на вічне плавання морями та океанами.

Як повідомляють албанські ЗМІ, капітан рибальського судна поспішив поділитися своєю тривогою з береговою охороною. Там серйозно поставилися до сигналу й направили в район, указаний рибалками, черговий військовий катер. Однак на всі запити його екіпажу жодної реакції з яхти не надійшло. І тоді на її борт піднявся прикордонний наряд. Вони не зустріли там жодної людини, але виявили документи, які свідчили, що судно належить громадянину Туреччини Сезгіну Явузу. Як з’ясувалося, на флагштоку яхти був прапор спортивного клубу «Галатасарай», який рибалки прийняли за турецький.

Албанським виданням лише відомо, що яхта була відбуксована в порт Шенджин. Там албанська поліція провела ретельний обшук і звернулася по допомогу до місцевої філії Інтерполу. Поки що невідомо, чи змогли правоохоронні органи розшукати власника судна, його капітана й когось із членів екіпажу. Журналісти змогли лише випитати, що поліція розглядає кілька версій зникнення екіпажу. Можливо, комусь із них стало відомо, що на ній перевозиться партія наркотиків, і вони вирішили залишити судно, щоб уникнути неприємностей із владою. Не виключають і версію, що яхту могли використовувати для перевезення нелегальних пасажирів, що також карається законом Албанії.

А в пресі поки повідомляється лише про те, що родичі Сезгіна Явуза, котрі мешкають в Албанії, поспішили звернутися до поліції із проханням віддати їм дорогу яхту.

Фото: denizcilikdergisi.com