Олег Сенцов та Олександр Кольченко під час прес-конференції.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут

Обмін полоненими між Україною та Російською Федерацією не можна назвати серйозним кроком на шляху до врегулювання збройного конфлікту. Про це сказали Олег Сенцов та Олександр Кольченко вчора під час першої прес-конференції після звільнення.

«У будь-якому разі обмін не є випадковим. Роботу над звільненням вели протягом багатьох років. Зараз, з приходом нової української влади, у Росії з’явився шанс перезавантажити відносини. Водночас Зеленський теж хоче вирішити конфлікт. Я бачу, що він щиро хоче цей конфлікт вирішити на благо країни, без втрати інтересів. І це правильно», — заявив Сенцов.

Однак, за його словами, протягом усіх років ув’язнення він старався міцно триматися в інформаційному середовищі — і російському, і українському, бути в курсі актуальних подій, тому нині не вірить у те, що Росія хоче миру й збирається повернути Донбас і Крим. Найкраща перспектива на сьогодні — почати новий діалог із країною-агресором, на що вже готове йти нове керівництво України. «Сто років переговорів краще, ніж один день війни», — додав Сенцов.

Про плани на майбутнє Сенцов розповідає: зі свого боку робитиме все можливе для звільнення решти українських полонених. Окрім того, на його переконання, в Росії є достатньо людей, які наполегливо борються і за свою, і за нашу свободу в «імперії, що базується на брехні». Їх теж можна справедливо назвати в’язнями Кремля. Питання щодо свого політичного майбутнього Сенцов поки що вважає відкритим.

«Зміна режиму в Росії неминуча... Дракони теж помирають, тому це відбудеться рано чи пізно», — додав Сенцов. Він наголосив, що бачить три варіанти зміни влади в РФ: смерть Путіна, вступ на посаду його наступника або революція. «Третій варіант, на який я дуже чекаю, — це революція в будь-якому вигляді», — зазначив режисер.

На думку О. Кольченка, нині дуже важко однозначно визначити, хто найбільше вплинув на обмін полоненими. А доки в Росії та «невизнаних республіках» залишається багато наших людей, говорити про переломний етап у воєнному конфлікті з країною-агресором зарано. Відповідаючи на запитання журналіста, чи були у нього дискусії з в’язнями щодо України, Кольченко відповів: «Я багато спілкувався з в’язнями. Багато було суперечок щодо «Крим наш» тощо. Але з часом я намагався уникати їх, тому що є така категорія людей, яким нічого не доведеш у суперечці».

Також активіст повідомив, що зберіг свої погляди і збирається брати активну участь у громадському житті країни.