Тримається фігура на одній точці, ніби відриваючись від землі в небо. У руці конструктора першого у світі гелікоптера — символ його творіння. Загальна висота скульптури з постаментом сягає понад 7 метрів. Місце розташування символічне — перед аеропортом, що з 2018 року носить ім’я великого авіаконструктора (колишній аеропорт «Жуляни»).

«У День авіації України ми робимо ще один крок до увічнення пам’яті видатного киянина — відкриваємо пам’ятник всесвітньо відомому авіаконструктору Ігорю Сікорському. І тепер він зустрічатиме киян та гостей, котрі прибувають у столицю авіасполученням», — сказав під час заходу очільник Києва Віталій Кличко.

Ігор Сікорський — видатний авіаконструктор українського походження. Освіту здобув у Київському політехнічному інституті, працював у Російській імперії та США. Творець перших у світі чотиримоторного літака «Руський витязь», авіалайнера «Ілля Муромець», що в роки Першої світової став бомбардувальником, трансатлантичного гідроплана, серійного гелікоптера одногвинтової схеми. У 1918 році Сікорський емігрував до США, де заснував компанію Sikorsky Aircraft.

Створили пам’ятник за модерною технологією: на 3D-принтері віддрукували всі необхідні елементи, потім вилили їх із бронзи, покрили темно-зеленою патиною (особливий матеріал, схожий на фарбу) та зварили в цілісну фігуру. Контроль над творчим процесом доручили відомому скульптору, автору «Дітей, які запускають кораблики» та «Іллі Муромця» Володимиру Журавлю.

Відкриття пам’ятника саме зараз не є випадковістю, адже 2019-й — рік потрійного ювілею для всесвітньо відомого авіаконструктора українського походження Ігоря Сікорського: 130 літ тому містер Гелікоптер народився, 100 років тому емігрував до США, а ще минуло 80 літ, відколи він сконструював свій перший американський гелікоптер.

Із цієї нагоди Музей української діаспори також відкрив виставку «Наш Сікорський». В експозиції — оригінальні документи, фото, листи, що розповідають про життя й діяльність видатного винахідника, а також моделі його найвідоміших літальних апаратів. Організаторам історико-меморіального проекту також вдалося зібрати світлини, зроблені 80 років тому в США під час випробування авіаконструктором першого американського гелікоптера VS-300, телеграми «Western Union» з листуванням компанії Сікорського та американського представництва радянської газети «Правда», нещодавно віднайдену копію архівного листа Ігоря Сікорського з обґрунтованою відповіддю щодо свого етнічного походження. Окрім цього, відвідувачі можуть побачити листи-подяки видатному винахіднику від представників військово-морських сил США та численні видання, присвячені основним американським розробкам авіаконструктора.

У музеї навіть відтворили куточок київської квартири Сікорських початку ХХ століття: на вішаку — шляпа та жакет, біля стіни — полиця з книжками, на письмовому столі в кутку — живий робочий процес, на стіні — сімейні світлини, плакати, ескізи. Така собі міні-екскурсія київським період життя та діяльності Ігоря Івановича. Експозиція другої зали присвячена основним здобуткам авіаконструктора. Тут відвідувачі потрапляють у саму майстерню Сікорського та можуть детально роздивитися масштабну модель літака БіС-2, на якому Ігор Іванович уперше злетів у небо. Окрім цього, доступні стендові моделі літаків та гелікоптерів найкращих українських авіамоделістів.

«Сікорський захоплювався філософією, порівнював світ із некерованим літаком. Авіаконструктор здійснив аналіз молитви «Отче наш». Він збирав записи концертів і симфоній Сергія Рахманінова. Певний період Сікорський заробляв на життя викладанням математики. Федора — знаменитий капелюх авіаконструктора, із яким він практично ніколи не розлучався. Для вдалих польотів льотчики шукали можливість зустрітися з Ігорем Івановичем і приміряти федору», — повідомляють цікаві факти інформаційні таблички під чорно-білими світлинами, плакатами, листами. Як фон звучить голос самого Сікорського! Це ще один бонус виставки: відвідувачам демонструють біографічний фільм із записами життєвих історій великого авіаконструктора.

«Усе почалося в Києві, коли я був маленьким хлопчиком. Мені наснилося, що я на борту прекрасного та розкішного корабля. І навіть у сні я знав, що цей корабель летить», — згадував дитинство Сікорський. Натхненний ескізами Леонардо да Вінчі та романами Жуля Верна, змалечку мріючи літати, вже в 12 років він створив свій перший гелікоптер. А за життя Ігор Іванович встиг побудувати понад 80 типів літальних апаратів і побив більш як 300 світових рекордів. Нині його гелікоптери використовують для гасіння лісових пожеж, медичної допомоги та потреб військових. Також ними літають президенти та високопосадовці.

До речі, щоб зацікавити наймолодших відвідувачів і спонукати їх дізнатися більше про великого земляка, працівники музею обрали ігровий формат: пропонують пройти квест «Талісман Сікорського».

«Там читають скорочену версію екскурсії, а потім видають дітям картки із запитаннями. Відповівши на них, учасники за спеціальною системою відгадують слово. У кінці на них чекає пов’язана з цим словом символічна нагорода», — пояснили нам у музеї.

Кажуть, літо — не час квестів, а от у навчальний час приходять цілі групи школярів. Тому із закінченням тепла в музеї уже готуються приймати нових юних відвідувачів. Нині виставка діє на постійній основі, й кожен охочий має можливість на час зануритися в таємниці життя великого авіаконструктора.

«Це грандіозний проект, яким ми віддаємо шану нашому славетному співвітчизнику. Сікорський втілив найсміливіші мрії, які він виношував хлопчиком на українській землі. Діяльність Сікорського змінила хід всесвітньої історії. І ми пишаємося, що його славетний шлях розпочався в Києві», — запевнила директорка Музею української діаспори Оксана Підсуха.

Фото Укрінформ.