Лозно-Олександрівський селищний голова Олексій Леонов та голова Привільської ОТГ Мирослава Ляшенко підписують меморандум про співпрацю.

Цю подію в Луганському Центрі розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» називають визначною, оскільки це — перший досвід об’єднання зусиль, можливостей та фінансових ресурсів двох малочисельних громад різних районів.

— Наша громада невелика — 2,5 тисячі населення, — пояснює Лозно-Олександрівський селищний голова Олексій Леонов. — Через це ми не можемо реалізувати деякі важливі для нас проекти, бо, скажімо, міжнародні організації не співпрацюють з територіями з малою кількістю населення. Наші сусіди — Привільська ОТГ — ще менша і має ті самі проблеми. Отже, ми проаналізували ситуацію і вихід з неї побачили в об’єднанні зусиль та можливостей наших громад. Йдеться про створення загального ЦНАПу. Обговорили це з нашими депутатами, на зборах громадян. Люди нас підтримали.

Інакше не могло й бути, адже насамперед мова про зручності для людей, заощадження їхнього часу та коштів. Скажімо, від Лозно-Олександрівки до районного центру Білокуракиного — 43 км, до іншого району — Троїцького — понад 30 км. Пасажирський транспорт туди не ходить, можна доїхати лише своїм транспортом. Та не всі його мають, а винаймати — дорого. Отже, коли дві громади обговорювали ідею створення адміністративного центру послуг, передусім думали про те, щоб людям було зручно.

Сама будівля розташується в Лозно-Олександрівці, а у Привіллі створюється одне віддалене робоче місце. Коштуватиме це майже 5,3 млн грн.

Проект Центру надання адміністративних послуг вже готовий для втілення і поданий на розгляд профільного комітету Кабінету Міністрів. А голови Лозно-Олександрівської та Привільської територіальних громад Олексій Леонов та Мирослава Ляшенко тим часом розглядають ще кілька ініціатив, до того ж планують залучити до співпраці сусідні громади — Білокуракинську та Троїцьку, які, до речі, значно більші за чисельністю. Мова йде про створення виробництва з переробки побутового сміття, причому метою такого проекту насамперед переслідується поліпшення екології територій, ну і, звісно, додаткова наявність робочих місць. Як розповіли Олексій та Мирослава, консультанти з ПРООН вже зацікавилися цією пропозицією, отже, є надія, що проект, в якому візьмуть участь чотири територіальні громади, має перспективу реалізації.

— У нас ідей багато, — переконують Олексій та Мирослава, — та, на жаль, бюджети наших ОТГ не такі великі, щоб всі ідеї можна було втілити в життя. Але ми відобразимо їх в стратегії наших громад і рухатимемося далі. Раніше ми всі «варилися» в районних центрах, і співробітництва серед громад, по суті, не було. Тепер ми зацікавлені не тільки в розвитку своїх територій, а й у поліпшенні екології, а тут потрібен господарський підхід до справи і об’єднання зусиль.

Ставлячи свої підписи під документом про співпрацю, Лозно-Олександрівський селищний голова Олексій Леонов та голова Привільської ОТГ Мирослава Ляшенко переконували, що на цьому не зупиняться і робитимуть подальші кроки для втілення своїх намірів.

Коментар

Керівника Луганського Центру розвитку місцевого самоврядування Ігоря АГІБАЛОВА:

— До прийняття закону про співробітництво територіальних громад стосунки районів і міст проявлялися так: кошти на виконання певних функцій, тобто субвенцію, вони, як правило, просто передавали один одному. Запропонований сьогодні механізм принципово відрізняється від попереднього тим, що, уклавши договір, можна залучати свої ресурси на реалізацію загального проекту. Не просто пустити гроші на поточні витрати, чим, по суті, й займалися органи місцевого самоврядування в особі районних та міських рад, а зібрати воєдино зусилля та кошти, спрямувавши їх на якийсь важливий об’єкт.

Сподіваємося, що цей договір міжмуніципального співробітництва між Лозно-Олександрівською та Привільською ОТГ буде першою ластівкою для Луганщини, адже його формат розкриває перед об’єднаними територіальними громадами ширші можливості як для співробітництва, так і для залучення ресурсів на реалізацію проектів. Впевнені, ним скористаються й інші громади сходу України.

Фото автора.