Нова очільниця Міністерства освіти 29-річна Ганна Новосад на вчорашній прес-конференції представила своїх заступників і пообіцяла продовжити реформи, розпочаті попереднім складом МОН. У пріоритетах нового керівництва — пришвидшення шкільної реформи та перебудова освітньої галузі на принципах дитино- і студентоцентризму.

«Перед нами — величезне завдання поширити НУШ на базову школу, це 5—9-ті класи, — зазначила Ганна Новосад. — Чому це найбільший виклик? Тому що більше вчителів, ніж у молодшій школі, — тих, хто впроваджуватиме зміни, потребуватимуть підвищення кваліфікації. Допомога вчителям новими методиками, форматами роботи з дітьми — це те, над чим маємо працювати». «Є запит суспільства на пришвидшення змін у старшій школі, — додала нова керівниця МОН, — проте над темпами запровадження реформи у старших класах у міністерстві ще розмірковують. «Нова українська школа» — це завдання для кількох найближчих урядів».

Серед пріоритетів своєї команди вона назвала реформування дошкільної ланки, адже «хороша середня освіта може бути лише за умови, що в перший клас приходять уже підготовлені діти». Міністерство не може безпосередньо впливати на розвиток мережі дошкільних закладів, оскільки вони перебувають у віданні місцевих органів влади, і керівниця МОН сподівається на співпрацю в цьому напрямі з урядом, місцевою владою та об’єднаними громадами. За словами Ганни Новосад, розв’язувати проблему доступності таких закладів доведеться не лише шляхом побудови нових дитячих садочків, а й через запровадження різних форм здобуття дошкільної освіти.

«Випускники садка не зовсім готові до НУШ», — констатувала заступниця міністра освіти Любомира Мандзій, яка опікуватиметься шкільною реформою. Тому у міністерстві планують переглянути зміст дошкільної освіти та озброїти вихователів новими сучасними методиками.

Науковий напрям у МОН очолить Перший заступник міністра Юрій Полюхович — відомий дослідник цивілізації майя. Він є прихильником нових підходів до оцінювання ефективності науки та запровадження грантової системи її фінансування. Серед пріоритетних завдань Юрій Полюхович назвав створення національної наукометричної системи та системи антиплагіату, налагодження співпраці дослідницьких і бізнесових структур, реформування Національної і галузевих академій наук та інтеграцію нашої науки у світовий дослідницький простір.

Підвищувати престиж професійної освіти обіцяє заступник міністра Петро Коржевський.  Реформою вищої освіти займатиметься його колега Єгор Стадний, який домагатиметься, щоб фінансування закладів вищої освіти залежало не тільки від кількості студентів, які там навчаються, а й від якісних показників роботи вишу. Від якісних показників має залежати і зарплата викладача. За його словами, МОН посилить профорієнтаційну роботу серед абітурієнтів — «щоб в аудиторію приходили люди, які чітко усвідомлюють, чого вони хочуть від цієї вищої освіти і які перспективи вона дає». 

Міністерство розраховує на плідну співпрацю з профільним комітетом Верховної Ради. Серед пріоритетних законопроектів, над якими спільно працюватимуть парламент і уряд, Ганна Новосад згадала новий закон «Про повну загальну середню освіту».

Фото з відкритих джерел.