На останньому засіданні Скупщини було розглянуто й ухвалено поправки до закону про сім’ю. Їх суть полягає в повній і категоричній забороні одружуватися особам, які не досягли повноліття, тобто 18 років.

До цього в країні щорічно укладалося понад 2000 шлюбів фактично між дітьми, які ще не отримали навіть середньої освіти. Щоправда, дозвіл на створення нової родини 16-літнім підліткам мав надавати суд за наявності необхідних документів про їхній психічний і фізичний стан здоров’я. Представники ромських і мусульманських сімей, посилаючись на свої стародавні традиції, раніше легко одержували такі дозволи. І діти народжували дітей, а неповнолітні батьки, не маючи ні освіти, ні спеціальності, автоматично переходили в розряд нужденних, яким держава мала надавати матеріальну допомогу.

Нові поправки до закону про сім’ю виключають таку можливість. Тепер у Сербії брати шлюб можуть тільки особи, які досягли 18 років. У новій редакції законодавства передбачена навіть кримінальна відповідальність для батьків, які домовляються про одруження своїх малолітніх нащадків, не кажучи вже про їхнє позашлюбне співжиття за згодою дорослих. Реальний термін тюремного ув’язнення загрожує і тим, хто вступає у співжиття з малолітками, що дуже часто трапляється в ромському середовищі.

Експерти міністерства праці висловили сумнів, що внесені поправки зможуть моментально переломити ромські традиції стосовно одруження в дитячому віці. Роми хитруватимуть, усіляко приховуватимуть від влади співжиття неповнолітніх доти, поки їм не виповниться 18 років. Але в Сербії все-таки сподіваються, що суворе покарання, передбачене законом про сім’ю, позитивно відіб’ється на негативній тенденції шлюбів між дітьми. Заради щасливого дитинства тисяч інших деяких порушників закону можуть і суворо покарати.