Однією з центральних дискусій стало обговорення водної політики України.

Вітаючи учасників зібрання, міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель наголосив, що понад 50% із 4,7 млрд куб. м стоків потрапляють у річки з перевищенням забруднювальних речовин — і така ситуація неприпустима. Щоб її змінити, необхідно перезавантажити роботу екологічної інспекції, налагодити ефективний моніторинг за викидами та стоками. Тому від учасників форуму чекають конструктивних напрацювань і пропозицій, які повинні стати генераторами якісних змін в екології.

Олексій Оржель вважає, що першим кроком має стати налагодження ефективної роботи екологічної інспекції. Зі свого боку віце-президент Асоціації «Укр-водоканалекологія» Ольга Бабій запевнила, що всі напрацювання та резолюції форуму буде передано в Міністерство енергетики та захисту довкілля.

«Стратегія водної галузі — це частина великої стратегії управління водною політикою України. Уже багато часу втрачено, бо стратегію, яку ми пропонували у 2002-му на наступні 20 років, не реалізовано. Ми втрачаємо не тільки час, а й газ, воду й екологію, — наголосив президент «Укр-водоканалекології» Дмитро Новинський. Асоціація, водоканали та науковці спільно розробили концепцію стратегії водопровідної галузі, що об’єднує чотири блоки: економічна та фінансова політика, технічна та технологічна політика, нормативно-правова база та професійна підготовка кадрів. Аби її реалізувати, необхідно залучити серйозне фінансування, поліпшити економічний стан водопровідних підприємств. Необхіден діалог із суспільством і повернення престижності водної галузі.

Член Асоціації «Укрводоканалекологія» Євген Кінь вважає, що розвиток галузі гальмує те, що Україна більш як 20 років не може сформувати національну водну стратегію. А вода — також вичерпний ресурс. За газ, тепло платимо, а вода, думаємо, має бути безплатною. Для розвитку водної галузі необхідно залучити всі фінансові потоки: бюджетні й позабюджетні кошти, кошти населення, іноземні інвестиції.

Фото прес-служби міської ради.