На знімку: такий вигляд має майбутнє поле фермера Сергія Н. поблизу села Клубочин. За кілька десятків метрів від нього, через дорогу, — багатотисячний масив державних лісів.

Фото автора.

На планеті вирують лісові пожежі. Тривожні повідомлення надходять із Росії, Бразилії, США. Іспанії. Найвищий рівень пожежної безпеки оголошено і в багатьох областях України, у тому числі і Волинській.

Тим часом доводиться спостерігати дивну байдужість до цих застережень з боку окремих громадян. Нещодавно довелося побачити страшну, як на мене, картину поблизу села Клубочин Ківерцівського району. Кілька гектарів вирубаного, але не прибраного лісу самосіву. Стоять як гіркий докір людській безжальності стовбури 8-12-річних сосонок, а поруч — обрубані з них гілки із сухою як порох хвоєю. Лежить і стоїть це все не один місяць. А поруч, за кілька десятків метрів, величезні масиви лісу, а в них села Клубочин, Сильне, Городище... Не дай Боже іскрі чи блискавиці запалити все це. Страшно подумати, що може трапитися... Належить ця ділянка фермеру Сергію Н. Про нього місцеві відгукуються як про доброго господаря. Кажуть, що капустою годує мало не півобласті, розширює виробництво. Ось і за ліси-самосіви взявся, аби збільшити площі. Це земельні паї населення. Нічого протиправного у цьому ніби немає. Але ж справу не довів до кінці. Телефонуємо до Сергія Миколайовича. Він дивується нашому запитанню. Мовляв, яке нам до того діло, що хоче, те й буде робити. Все оформлено згідно з законодавством. Ми й не заперечуємо цього. Цікавимося, коли ж він прибере від лісу небезпечний сушняк сосни. Знову дивується, чому ми переживаємо так за його справи. Пояснюємо, що на вулиці небачена для краю суш і тримати сухе гілляччя поблизу лісу небезпечно. Здається, не переконали, бо сказав, що прибере це вже під зиму, а зараз йому не до цього — роботи на полі багато.

З ним не погодилися, тому і згадали про цей випадок. Цікаво, а як до такого сусідства ставляться у Партизанському лісництві Цуманського держлісгоспу? А в управлінні ДСНС у Волинській області?