Під час відкриття погруддя Тараса Шевченка у Лісабоні.

Відведення місця під монумент домоглася депутат Асамблеї Лісабона, донька українки Аліна Холл.

Інформацію про подію розміщено на сайті Посольства України в Португалії. Одним із учасників свята був шевченкознавець Руслан Теліпський.

«Нарешті Шевченко прийшов до Лісабона, — написав із захватом Руслан Теліпський у Фейсбуці. — Вперше на Піренейському півострові відкрито пам’ятник духовному пророкові нашої нації Тарасові Григоровичу Шевченку. Віднині і Лісабон долучається до світової монументальної спадщини Кобзаря, ставши 33-ю світовою столицею (а Португалія — 42-ю за ліком країною), до якої бронзовим погруддям прийшов наш Кобзар!».

На урочистості зібралися представники української громади, португальські активісти. Їх, а також усіх українців діаспори, привітала Надзвичайний і Повноважний Посол України в Португальській Республіці Інна Огнівець. Зі щирими словами звернулися до присутніх депутат зборів Португальської Республіки, керівник депутатської групи «Португалія — Україна» Рікардо Міхур, представники муніципалітету Лісабона, голова Спілки українців в Португалії Павло Садоха, президент громадської організації зі спорудження монумента Шевченку Олеся Зарума.

Автором погруддя є португальський скульптор Е. Де Карвалью. Його виступу також аплодували присутні.

Шевченко справді довго йшов до Лісабона. Першою повідомила владу португальської столиці про бажання українців встановити пам’ятник Шевченку депутат столичної Асамблеї, викладач одного з місцевих університетів Аліна Холл. Було це у грудні 2011 року.

Вона — донька українки Людмили Холл, одна з тих, хто на всіх зібраннях читає «Заповіт» Шевченка португальською й українською мовами. Португалка українського походження зуміла переконати колег-депутатів у необхідності відведення ділянки дорогої столичної землі. Вони одностайно підтримали її пропозицію. Невдовзі на місці майбутнього пам’ятника з’явився постамент.

Як саме все відбуватиметься, пані Аліна розповіла напередодні відкриття пам’ятника на своїй сторінці у Фейсбуці. Аліна Холл зізналася, що не братиме участі у відкритті пам’ятника.

«Усі ці роки українська громада разом з Посольством працювали на досягнення поставленої мети, — йдеться у її повідомленні. — Я також долучалася до процесу, стежила за ним. Коли дізналася, що створюється інша окрема асоціація, я вийшла з гри».

Прикро, що прізвище Аліни Холл не згадується у повідомленнях про відкриття пам’ятника.

«Це не пам’ятник розділив нашу громаду, — пояснили «Голосу України» окремі з українців, які разом з Аліною Холл починали справу вшанування Великого Кобзаря. — До цього призвели дії декого з наших земляків, які навіть тут, далеко від рідної землі, чубляться за булаву керувати громадою».

Фото зі сторінки Руслана Теліпського у Фейсбуці.