На знімку: виступи дітей завжди захоплюють.

Три дні старовинний Ужгород відзначав день свого народження. Святковому настрою сприяла і по-літньому тепла погода. 

У п’ятницю музичним флешмобом «Прокидайся, місто» розбудили Ужгород студенти коледжу культури і мистецтв. Танцівниці та мажоретки подарували бадьорий танець, закликаючи перехожих долучатися до святкування. Культурна програма охоплювала безліч локацій. День відкритих дверей відбувся в обласному художньому музеї імені Йосипа Бокшая. Можна було ознайомитися з постійно діючими музейними експозиціями: «Закарпатська ікона», «Виставка творів Миколи Глущенка», а також із «Гаптованим дивом», яке представляє народні мотиви в творах закарпатських художників-класиків та сучасних авторів.

В історичному центрі на вулиці Августина Волошина третій рік поспіль діяла «Солодка вулиця». Весела, музична, казково-розважальна локація запрошувала насолодитися шоколадними і медовими смаколиками та східними ласощами. Поруч, у провулку Підгірний, пригощали закарпатськими винами. «Артплатформа» від учнів та викладачів Ужгородської дитячої школи мистецтв тривала на площі Євгена Фенцика. Як розповів викладач Василь Вовчок, учні зображували панораму міста, бо кожен будинок у центральній частині Ужгорода достойний, щоб його намалювати...

На набережній Незалежності біля школи № 3 також вирувало яскраве свято: турнір із міні-футболу, з баскетболу, поруч — ігри у настільний теніс, опівдні стартували показові виступи школи бойового гопака «Шаблезуб». А у культурно-історичному центрі «Совине гніздо» відбувався фестиваль вуличного піаніно...

Молилися за місто у Горянській ротонді — ця унікальна церква поступається своїм віком і значенням хіба що Софії Київській. Учені сходяться на думці, що її було зведено в кінці Х — на початку XI століття, а може, й раніше. Бо й християнство закарпатці прийняли від святих братів із Салонік Кирила й Мефодія раніше, ніж князь Володимир похрестив Київську Русь. З урочистою програмою виступив тут і заслужений академічний Закарпатський народний хор під керівництвом Наталії Петій-Потапчук.

Музиканти виконали стародавні українські та, зокрема, закарпатські піснеспіви.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв привітав зі святом і додав: «Літургія до Дня Ужгорода в цій історичній святині вже стала доброю традицією. Слова з Євангелія, які сьогодні тут прозвучали, наштовхують на роздуми і спонукають усіх робити добро».

Програма святкувань з нагоди 1126-ї річниці від першої писемної згадки про Ужгород завершилася концертом на площі Шандора Петефі.

Фото прес-служби міськради.