Міністр фінансів Оксана Маркарова, Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов.

У неділю уряд затвердив та передав на розгляд парламенту проект Державного бюджету на 2020 рік. «Сьогодні останній день, коли уряд відповідно до законодавства мав затвердити та передати до Верховної Ради проект закону про Держбюджет на наступний рік, і ми це зробили», — повідомив під час брифінгу Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, зауваживши, що традиційно розроблення документа триває понад півроку, тоді як у нинішнього уряду на це було тільки два тижні. «Звичайно, робота не розпочиналася з нуля, але це означає, що, прогнозуючи наступний рік, ми базувалися на затверджених ще навесні цифрах. Проте ми очікуємо, що в жовтні, між першим і другим читанням, Міністерство розвитку економіки спрогнозує ситуацію на наступний рік і ми внесемо певні корективи до проекту бюджету», — сказав він та додав, що деякі зміни також буде внесено після того, як, ознайомившись із документом, свої пропозиції подадуть парламентські комітети та народні депутати.

Крім того, протягом двох тижнів Кабінет Міністрів подасть до парламенту Програму дій уряду, і після затвердження її положення також буде враховано. 

«Тому не дивуйтеся, що цей документ поки що не враховує переважну більшість ідей, із якими команда Президента йшла на вибори. Поки що це не було можливо, бо проект бюджету має розраховуватися на чинному законодавстві, і тому нам потрібно дочекатися, поки парламент схвалить Програму дій уряду та необхідні закони, які буде враховано, коли документ подаватиметься на друге читання», — зазначив О. Гончарук, спрогнозувавши, що це відбудеться до 2 листопада.

Водночас поданий варіант проекту Держбюджету-2020 уже передбачає зменшення дефіциту. «Наша середньострокова мета — вийти на певному етапі на бездефіцитний бюджет, щоб видатки дорівнювали тому, що наша держава заробляє», — сказав прем’єр. Також уряд планує послідовно зменшувати частку грошей, які держава збирає за рахунок податків і перерозподіляє через бюджет. «Ми прагнемо, щоб держави в економіці ставало менше. Цей тренд уже можна побачити у поданому проекті бюджету, але сподіваємося, що до 2 листопада ми продемонструємо це більш яскраво», — зазначив О. Гончарук та наголосив, що бюджет-2020 має стати бюджетом ефективності, який передуватиме бюджету економічного зростання. «Ми не маємо наміру підвищувати податки, щоб нарощувати доходи бюджету, бо це неправильний шлях. Податки потрібно поступово зменшувати, але робити їх рівними для всіх, бо неправильно, коли податки високі, але платять їх не всі. Також ми плануємо зменшувати видатки на обслуговування державного апарату, але ефективніше їх витрачати», — зазначив прем’єр.

За словами глави уряду, у 2020 році буде змінено підходи до держпідтримки агросектору. «Замість того, щоб дотувати великі підприємства, ми сфокусуємося на тому, щоб у разі проведення земельної реформи компенсувати відсоткові ставки по кредитах для фермерів, щоб вони могли взяти участь у купівлі земельних ділянок. Це ще відкрита дискусія, але вже в цьому бюджеті можна побачити тренд на підтримку фермерів, а не великих агровиробників», — підкреслив прем’єр.

За словами міністра фінансів Оксани Маркарової, ресурсна та видаткова частини бюджету побудовані на чинній податковій базі та є реалістичними і збалансованими. «Зменшення дефіциту бюджету до 2,09% ВВП — це не просто гарне гасло, а наша відповідальна позиція: жити за власний рахунок. Це дуже амбітна мета. Я не думаю, що дуже багато країн-сусідів можуть продемонструвати такий результат, але ми впевнені, що зможемо його досягти», — зазначила міністр.

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов повідомив, що до сьогодні макроекономічний прогноз розробляється один раз на рік і далі за потреби переглядається. Назвавши такий підхід неправильним, він зазначив, що міністерство прогнозуватиме розвиток економіки системно і на декілька років наперед. «У майбутньому ми спробуємо побудувати більш системний підхід до макроекономічного прогнозування, щоб робити це не тільки перед ухваленням бюджету, а постійно бачити, як наша політика впливає на бюджет, інфляцію чи надходження», — сказав він.

О. Гончарук також повідомив, що проект бюджету на 2020 рік — це останній щорічний документ, бо надалі він базуватиметься на Бюджетній декларації, яка передбачатиме трирічне планування.

Коментуючи заяви представників органів місцевого самоврядування, що уряд вимагає повернути кошти державної субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів, О. Маркарова запевнила, що ніхто ніяких коштів не забирає. «У нас є субвенція на регіональний розвиток і є субвенція на соціально-економічний розвиток, якої навіть не передбачено в Бюджетному кодексі. Останнім часом тривала велика публічна дискусія про те, наскільки взагалі ефективно витрачаються ці кошти, тому парламентський бюджетний комітет звернувся до уряду, щоб разом перевірити останні серпневі виділення, по яких іще навіть не проведено тендери», — повідомила міністр фінансів та додала: це аж ніяк не означає, що кошти буде забрано, бо після проведеного аналізу, який має бути завершено цього тижня, всі проекти, які стосуються дитсадків чи утеплення, профінансують.

Довідково

Основні показники проекту Державного бюджету на 2020 рік:

— доходи Державного бюджету на 2020 рік (з трансфертами) передбачені у сумі 1 079,5 млрд гривень, в тому числі загального фонду — 962,7 млрд гривень;
— видатки — 1170,0 млрд гривень. Зокрема, видатки на національну безпеку і оборону становлять 245,8 млрд гривень, що на 33,8 млрд більше, ніж у 2019 році. На розвиток дорожньої інфраструктури — 74,4 млрд гривень, в тому числі Державний дорожній фонд — 69,7 млрд гривень. Для підтримки енергетичної незалежності планується виділити 2 млрд гривень;
— видатки на освіту заплановано у розмірі 136,4 млрд гривень, що на 7,7 млрд більше, ніж у 2019-му;
— видатки на охорону здоров’я становлять 108 млрд гривень, що на 9,8 млрд більше, ніж у 2019 році. Зокрема, на медичну субвенцію передбачено 14,6 млрд гривень, на реалізацію програми медичних гарантій для первинної, екстреної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, реімбурсації вартості лікарських засобів — 72,1 млрд гривень, на централізоване придбання медикаментів та медичних виробів — 6,6 млрд гривень; на лікування громадян за кордоном — 0,7 млрд гривень;
— видатки на розвиток культури та інформаційної сфери становлять 8,6 млрд гривень. Зокрема, на підтримку кінематографії передбачено 1,3 млрд гривень, на забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримку книговидавничої справи та популяризацію української літератури в світі — 0,1 млрд гривень, на розвиток суспільного мовлення — 2 млрд гривень.
— державний борг щодо ВВП планується зменшити до 46,7% на кінець 2020 року. Платежі за державним боргом у 2020-му становитимуть приблизно 438,1 млрд гривень, з яких обслуговування держборгу — 145,2 млрд гривень та його погашення — 292,9 млрд гривень;
— дефіцит бюджету планується на рівні до 2,09% ВВП;
— розмір мінімальної зарплати збільшиться на 550 гривень і на 1 січня 2020 року становитиме 4723 гривні.

Фото kmu.gov.ua.