Архієпископ Кримської єпархії Православної церкви України Климент просить Президента України Володимира Зеленського допомогти врятувати кафедральний собор ПЦУ у Сімферополі. Кримську єпархію УПЦ Київського патріархату, яка нині перейшла до ПЦУ, було засновано ще 1996 року. Тоді ж в оренду єпархії на 50 років передали будівлю колишнього Будинку офіцерів, де й облаштували кафедральний собор, з якого тепер окупаційна влада намагається виселити парафіян.

Під час прес-конференції в Укрінформі архієпископ Климент зазначив: «Щодо стану Православної церкви України і кафедрального собору святих Володимира і Ольги в місті Сімферополі, то ситуація вже мною не контролюється, оскільки відбулися суди, арбітражний суд, апеляційний суд. Рішення судів писалися не в судах, а в кабінетах ФСБ, бо на засіданнях цих так званих судів був присутній офіцер ФСБ. Суть полягає в тому, що я повинен звільнити приміщення. Боротьба триває не за приміщення, боротьба триває проти самого існування Української церкви в місті Сімферополі».

Священнослужитель наголосив, що релігійній громаді ПЦУ в Криму потрібна підтримка уряду, Президента і міжнародних інституцій. «Насамперед мені треба підтримка нового уряду, який обрано в Україні... У нас відбулася зустріч уже з новим представником Президента, ми обговорили це питання. Нині готується зустріч з новим міністром культури. І я ще раз звертаюся до Президента Володимира Зеленського звернути увагу і допомогти. Держава не повинна стояти осторонь і дивитися, як знищується цей осередок», — заявив архієпископ Климент. Він також додав: «Тема церкви була озвучена в ООН, виступав наш представник, була доповідь Генерального секретаря ООН, є рішення комітету з прав людини ООН у Женеві, яке просить РФ на півроку відкласти будь-які дії, нині розпочато справу в Європейському суді з прав людини і готується велике звернення вже від української громади, яке буде передано цьому суду. Ми використовуватимемо юридичну складову для того, щоб зберегти цю церкву, але нам потрібна підтримка».

Як уже повідомляв «Голос України», підконтрольний Кремлю арбітражний суд Криму 28 червня зобов’язав передати в користування російського мінмайна Криму приміщення собору, пояснюючи рішення закінченням терміну дії договору про оренду. В середині червня без попередження парафіян у будівлі храму почалися будівельні роботи, ініційовані мінмайна Криму. Після рішення суду майно собору було розграбоване та знищене.

Також архієпископ заявив, що до списку на обмін полоненими між Україною і Росією необхідно внести українських політв’язнів Володимира Дудку і Костянтина Давиденка. «Ці дві людини нині перебувають у Сімферопольському суді. Процеси закінчено, їм винесено вироки. І я б дуже просив Президента України, голову СБУ, омбудсмена з прав людини, щоб ці два прізвища були у списках на обмін, щоб вони змогли повернутися в Україну. І для цього мені потрібна підтримка медіа, оскільки ці імена майже не лунали», — наголосив він. Климент додав, що в російських в’язницях залишається велика кількість кримських татар, які відбувають терміни за сфабрикованими справами.

Фото: krymr.org (RFE/RL)