— Найголовніше, що спонукало мене до публікації книги про радянсько-американський похід — це відкриття Америки, — почав свою розповідь автор видання «Америкою — пішки» Віктор Пасак. — Совєтська пропаганда нав’язувала нам стереотип: США — країна, де лінчують вихідців із Африки, де суцільні мілітаристи, де народ ненавидить радянських людей...

А нас у містечках вітали квітами.

— Ми зустрічалися з представниками різних соціальних груп: сенаторами, бізнесменами, поліцейськими, фермерами, — веде далі Віктор Пасак. — Фільм про цей марш ми, а це телевізійна група, куди, окрім мене, входили Юрій Бордаков і Віктор Співаков, зробили практично одразу після повернення в Україну.

Тепер, через 31 рік, я дещо по-іншому бачу ті події. Мене вразили толерантність, доброзичливість, соціальна впевненість громадян США.

От були ми у сім’ї фермера, штат Айова. Практично це за природними умовами наша Україна. Так от, у нього понад 1200 свиней і 1000 голів великої рогатої худоби.

Сімейство Мароф — Керен і Ренді та їхні сини Нік і Брітт — самі доглядають за фермою. Інколи залучають родичів. Вони нас пригощали, а ми приготували їм наш справжній український борщ.

На вечерю зібралися сусіди. Все було так по-домашньому, ніби ми на своїй землі.

Ренді Мароф, окрім того, що фермер, іще й тренер з вільної боротьби, сказав так: «Якщо все нам і змагатися між собою, то хай це буде на спортивному килимі».

До речі, ми там уперше побачили комп’ютерні ігри. Для нас це був космос.

На прощання Марофи подарували мені такий комплект, бо я сказав, що в мене є малий син.

Все оте згадую і розумію, що крах СРСР був неминучий. Такі марші прискорювали процес, який, власне, і відбувся за кілька років.

Можливо, тепер, коли читач візьме до рук книжку «Америкою — пішки», мої щоденникові нотатки видадуться спрощеними і дещо наївними.

Однак уявіть собі нашу країну понад тридцятирічної давності!? Тоді ми ще й не чули слова «Інтернет».

Тож почитайте і зрозумієте, яку шалену відстань осягнула наша Україна за часи здобуття новітньої незалежності, — завершив розмову Віктор Пасак.

Довідка

Радянсько-американський похід (його називали Марш Миру) відбувся 1988 року. Стартував від Атлантичного океану і фінішував біля Тихого. Зініційований американською організацією «Міжнародний похід за мир» і Радянським комітетом захисту миру. У форматі народної дипломатії ставилося за мету зняти напруження у відносинах США — СРСР.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).