У Болгарії, яка в Європейському Союзі вважається одним із лідерів по дорожньо-транспортних пригодах, почався тиждень боротьби з водіями, які під час руху розмовляють по мобільних телефонах.

У Дорожній поліції зазначають, що ця шкідлива звичка призводить до багатьох аварій. І нерідко зі смертельним результатом. Мало того, що «балакуни» переносять свою увагу з обстановки на трасі на розмову з коханою людиною чи партнером по бізнесу, але вони ще намагаються керувати автомобілем однією рукою, тримаючи в другій мобільний телефон. І якщо раніше поліцейський патруль крізь пальці дивився на це порушення, то, починаючи з понеділка, місцеві даішники посилили контроль над використанням мобільних телефонів за кермом.

Мета короткострокової акції, яка триватиме до 22 вересня, — ще раз нагадати про тяжкі наслідки ігнорування заборони розмовляти за кермом без спеціальних обладнань handsfree. Всім водіям не тільки нагадуватимуть, що це заборонено правилами дорожнього руху, а й нещадно каратимуть. Санкція за таке порушення становить 50 левів (25 євро), що для заможних болгар і бізнесменів майже ніщо. Але позбавлення шести контрольних точок у правах водія змусить багатьох задуматися, а чи варто ігнорувати правила, щоб потім іти на перескладання іспитів з водіння автомобіля?

За перший день акції тільки в столиці було оштрафовано сотні «балакунів» з мобільним телефоном в одній руці та кермом у другій.