На знімку: під час екскурсії у Гуцул-ленд журналісти мали змогу приміряти національні строї і завітати в автентичні гуцульські хати і гражди.

Учасники фестивалю «Буковель Натхнення» підвищили комп’ютерну грамотність, поліпшили свої знання з просування інформації в соцмережах, набралися енергії на творчих майстер-класах.

Участь у традиційному вже медіа-фестивалі «Буковель Натхнення» взяли 150 журналістів різних ЗМІ країни. Потрапили вони в Карпати через конкурс «Дій активно! Живи позитивно!», ініційований благодійним фондом народного депутата восьмого скликання Олександра Шевченка, Національною спілкою журналістів, «Українським журналістським фондом» і БФ «Ветеран преси».

Протягом року репортери поширювали історії з оптимістичними героями, ділилися прикладами перемог над складними життєвими ситуаціями, відображали сходинки успіху. Навчали, як долати складнощі й досягати мети, надихали на добро.

Під девізом позитиву відбувся й фестиваль. Головне — журналісти отримали фахові уроки просування інформації в друкованих та електронних ЗМІ, соціальних мережах. Адже важливо не тільки втриматися у нинішньому ритмічному й мінливому медіа-просторі, а й запропонувати якісь новації.

Про те, як отримати гранти для журналістів та розвитку ЗМІ, розповів голова консультаційної ради Агенції індустріального розвитку Ростислав Лукач. Круглий стіл «Війна очима журналістів» зібрав тих, хто активно висвітлює тематику збройного конфлікту на сході України. Відбулася акція солідарності з журналістом Станіславом Асєєвим, якого незаконно утримують у донецькому полоні.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко та перший секретар Ліна Кущ провели структурну розмову щодо передплатної кампанії із наголосом на агресивній політиці «Укрпошти» щодо друкованих видань.

У Літературній вітальні презентували свої творчі надбання медійники та письменники Євген Баль, Тетяна Череп-Пероганич, Михайло Прудник, Павло Кущ, Олена Никифоренко, Євген Хотимчук. Можна було дізнатися про гранти й творчі конкурси, тренди та новації в ЗМІ. PR-директорка Комп’ютерної академії «ШАГ» Арина Яворських провела майстер-клас з особистого та редакційного брендування. А гендиректор Асоціації підприємств інформаційних технологій Юрій Пероганич поділився досвідом наповнення Вікіпедії.

А далі на різних локаціях відбулися майстер-класи, літературні вечори, спортивні заходи. Чудова нагода здобути досвід, послухати про кращі медіа-практики, поділитися власними навичками з журналістами-колегами з усієї країни.

Приміром, тележурналістка Олена Никифоренко поділилася технологією особистої чарівності, психолог Вікторія Виноградова провела профілактику професійного вигорання, редакторка видання «Первая городская газета» з Кропивницького Людмила Макей — майстер-клас із Петриківського розпису. Осінню колекцію одягу продемонструвала дизайнерка Євгенія Франковська. Дефілювали в ньому самі журналістки.

Мала нагоду поділитися своїми творчими набутками і автор цих рядків. Разом із колегами-журналістами ми пошили вбрання в народному стилі на ляльок, оздобили бісером солом’яні капелюшки та навчилися їх реставрувати.

«Програма — надзвичайно багатогранна. Важливо, що заняття проводили самі журналісти. Адже серед представників нашої професії дуже багато талановитих та непересічних людей», — підсумувала фестиваль голова правління «Українського журналістського фонду» Людмила Ольховська.

Не минулося без нагород. За підсумками конкурсу «Дій активно! Живи позитивно!» путівками відзначені редакції-переможці, котрі опублікували найбільше життєвих історій, що надихають не зламатися перед складнощами, а йти вперед.

Фото надано організаторами фестивалю.