У ній візьмуть участь співаки та колективи з кожної області України. Усі вони — переможці відбіркових конкурсів 2019 року та зірки української естради. На фест прибули 950 учасників. Загалом було прослухано п’ять тисяч осіб по всій Україні впродовж 2018-го, кажуть у прес-службі фестивалю.

Що ж, власне, відбуватиметься? Церемонія відкриття фестивалю — на Центральній площі міста перед Ратушею, потім — концерт з програмою «Симфонічний Івасюк» за участю Національного симфонічного оркестру України, джаз-бенду, хору «Чернівці» Чернівецької обласної філармонії та солістів-переможців фестивалю «Червона рута». Цей захід відбудеться у Літньому театрі в парку ім. Т. Г. Шевченка.

До речі, Чернівці виділили понад півмільйона гривень на проведення фестивалю. Хоча «Червона рута» — єдиний всеукраїнський некомерційний музичний фестиваль. Участь в усіх заходах безплатна, вхід вільний.

Очільниця управління культури Чернівецької міськради Юлія Сафтенко каже: «Ми розуміємо, скільки треба грошей вкласти, щоб це все було дуже крутезно. Додам, що захід проводиться не лише силами Чернівецької міськради, долучається й дирекція фестивалю «Червона рута». Вона так само «вибиває» кошти на своєму рівні. Долучається і обласне управління культури. Це — проект спільними зусиллями...»

«Червона рута» — єдиний в Україні повністю україномовний фестиваль. Він найстарший з фестивалів і сформував українську сучасну молодіжну масову музику. Саме завдяки йому було відкрито 90% українських естрадних зірок. Очікуються відкриття і цього року.