Представники громадських організацій та фахівці міськради спільно проаналізували етапи вже проведеної роботи та визначили плани на майбутнє.

«Останніми роками дедалі частіше чути термін Smart city, тобто «розумне місто», — зазначила керуюча справами виконкому Дружківської міськради Інна Курило, яка очолює робочу групу. — Нерідко його уявляють як синонім до фраз «комфортний» або «гарний». Але насправді Smart city — це місто, в якому використовують сучасні технології для поліпшення в ньому якості життя. Технології «розумного міста» інтегруються у відповідні структури, щоб підвищити якість надання послуг, зменшити вартість і споживання ресурсів та поліпшити комунікацію й взаєморозуміння з жителями. Дружківка зробила перші кроки на цьому шляху та в рамках проекту Київського діалогу отримала можливість розпочати процес перетворення міста на технологічно розвинене, соціально відповідальне та комфортне для життя».

За результатами цьогорічного конкурсу міні-грантів Київського діалогу (Kyiv dialogue), що проходив за підтримки міністерства закордонних справ Німеччини, переміг проект «Easy Way: безпечний та комфортний транспортний рух у Дружківці». Проект був підготовлений представниками громадської організації «Україна можливостей». Сума гранту становить 40 тисяч гривень. За ці кошти буде закуплено 20 GPS-трекерів, що дасть змогу відстежувати рух громадського транспорту в місті в режимі реального часу.

«Звичайно, цього недостатньо для нашого міста, — зазначила Інна Курило. — Підготовлено звернення до депутатів міської ради щодо виділення коштів з міського бюджету для закупівлі 17 одиниць GPS-трекерів на суму 34 тисячі гривень для впровадження цього ресурсу на всіх транспортних маршрутах».

У контексті цієї програми виконком Дружківської міськради ухвалив рішення «Про обладнання громадського транспорту на автобусних та трамвайних маршрутах міста Дружківки засобами GPS-контролю» та «Про організаційне забезпечення функціонування системи GPS-контролю руху транспортних засобів на автобусних та трамвайних маршрутах міста Дружківка».

Під час засідання учасники робочої групи презентували підготовлені ними концепції грантових проектів Smart city. Серед запропонованих інноваційних рішень — «Роботизоване майбутнє у школах Дружківки» (створення у школах гуртків робототехніки), «Покращення доступності, рівня обізнаності про послуги та отримання якісного сервісу обслуговування для створення громадської ідентичності в місті Дружківка». Громадською організацією «Україна можливостей» підготовлено також проект спільно з міським відділом охорони здоров’я, — втім, результати конкурсного відбору ще попереду.

Ще один місцевий проект — «Впровадження інструментів електронної демократії» — раніше був представлений на семінарі програми Kyiv dialogue експертами компанії FDI.

Отже, як зазначали учасники зустрічі, Smart city цілком відповідає місії наближення технологій майбутнього до сьогодення: керувати майбутнім заради якості життя прийдешніх поколінь.