Копання коренів стримує погода. На одній із цукроварень виникла пожежа.

Станом на початок другої половини вересня врожай коренів зібрано менш як з двох відсотків від загальної площі, що становить 47 тис. га. Торік на цю дату аграрії впоралися з копанням корінців на площі, більшій у понад чотири рази. Таку інформацію повідомила на нараді в голови Вінницької ОДА заступник керівника Департаменту агропромрозвитку, екології та природних ресурсів Валентина Кирилюк. За її словами, нинішньої осені цукор варитимуть на шести заводах. Уже працюють Крижопільська та Томашпільська цукроварні. Корені перероблятимуть також на заводах у Гайсині, Іллінцях, Жданівці та Юзефо-Миколаївці.

— Унаслідок спеки, що стояла наприкінці літа та на початку осені, ґрунт на бурякових плантаціях став схожий на асфальт, — розповів «Голосу України» агроном одного із сільгосппідприємств, просив не називати прізвища. — Техніці не просто вгризатися в таку землю. Чекаємо дощу, волога розпушить верхній шар, діло піде швидше.

На Гайсинському цукрозаводі гаряче з іншої причини — виникла пожежа в бункері. За інформацією прес-служби Управління ДСНС у Вінницькій області, зайнялося тверде паливо (пелети) та техобладнання. Загасили вогонь тільки наступного дня, однак він спалахнув знову.

Коли матеріал було підготовлено до друку, з Гайсина повідомили, що евакуйованим напередодні мешканцям дозволили повернутися до осель, відновили рух транспорту по вулиці Заводській. «Процес горіння триває, — повідомив «Голосу України» керівник державної пожежно-рятувальної частини міста Микола Мудрак. — Доки не вигорять наявні матеріали, горіння не припиниться». Незважаючи на ситуацію, завод почав варити цукор.