І у сто років — життєрадісна та вся в домашніх клопотах

Нещодавно 100 років від дня народження відзначила Олена ЗАРЕВА (на знімку) із села Пузняківці Мукачівського району. Про своє життя вона розповідає з усмішкою. Каже: працювала, скільки себе пам’ятає. На її плечах, окрім виховання дітей, було все господарство, город, худоба. А у вільний від роботи час (хоч його і залишалось обмаль) — вишивала. У скруту, коли не вистачало грошей, — Батьківщину не покидала. Завжди вміла заробити в Україні.

Довгожительці хоч і цілих сто років, та мешкає вона сама. «Ніяк не вмовити бабу Олену Дмитрівну залишити рідне обійстя», — кажуть сини й онуки. Ювілярка й досі активна: порається на кухні, любить господарські клопоти і завжди життєрадісна.

У Олени Дмитрівни — три сини, 8 онуків, 14 правнуків і навіть 4 праправнуки. Свій життєвий досвід передала дітям. А щодо секрету довголіття, то рідні кажуть, що це здоровий спосіб життя, працьовитість і щире добре серце.

Бажає кожному такого здоров’я

Микола Ільницький (на знімку) зі села Сторожниці, що під Ужгородом, пройшов фронти двох світових воєн, жив у шести державах, не виїжджаючи за межі Закарпаття; змінив три професії, кожній із яких віддав майже по два десятки років свого життя... А нині він святкує вже столітній ювілей!

До речі, він каже, що свій день народження любить, адже має змогу побачити за одним столом усю свою родину. А вона у пана Миколи не маленька: п’ятеро дітей, п’ятеро онуків і п’ятеро правнуків. Усі дідуся шанують, адже саме він змалечку навчав кожного любити близьких, поважати труд і бути старанним. Дідусь бажає кожному такого здоров’я, як у нього. Адже у свої сто ні на що не скаржиться. Більше того, має хороший апетит та міцний сон, донині детально пам’ятає події з глибокого дитинства.

Дід Микола дуже любить читати і досі обходиться без окулярів.

Онук ювіляра Валерій розповідає, що дідусь завжди вів активний спосіб життя, ще у 85 проживав окремо від дітей, мав велике господарство, сам обробляв город, тримав худобу. Він і досі не терпить надмірної опіки. Сам знає, у що вдягнутися і як це потрібно зробити. Власні речі дідусь самостійно складає й зберігає у охайному вигляді.

Микола Ільницький розповів, що його шлях був нелегким. Довелося пережити всі лихоліття минулого століття, серед яких і війна, і голод, і тяжка праця у колгоспі. Однак, незважаючи на труднощі, завжди намагався зберігати енергію та оптимізм. Дідусь переконаний, що саме це допомогло йому стати довгожителем.

***

До численних привітань від родин ювілярів та односельців уже традиційно приєднався і народний депутат України Василь Петьовка. Від його імені закарпатським ювілярам вручили цінні подарунки та передали побажання ще багатьох щасливих років життя.


Фото надано прес-службою Василя Петьовки.