Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що планує зустрітися з Президентом України Володимиром Зеленським наступного тижня в Нью-Йорку, де 17 вересня розпочала роботу чергова сесія Генеральної Асамблеї ООН. Про це повідомила «Європейська правда» з посиланням на Radio Praha. За словами Бабіша, днями він мав перемовини із Президентом Чехії Мілошем Земаном. Зокрема, вони обговорили чесько-українські відносини. Він зазначив, що наступного тижня замість чеського лідера відвідає Генасамблею ООН у Нью-Йорку.

Окрім того, на полях Ген-асамблеї ООН у Нью-Йорку наступного тижня може відбутися зустріч очільника українського МЗС Вадима Пристайка та Держсекретаря США Майка Помпео. Про це очільник нашого міністерства написав у Твіттері після телефонної розмови з американським дипломатом у вівторок. «Спілкувалися з Державним секретарем США Майком Помпео. Подякував йому за непохитну підтримку нашого суверенітету, територіальної цілісності та критично важливих реформ. Я очікую на нашу зустріч під час Генеральної Асамблеї ООН наступного тижня», — написав В. Пристайко.

Водночас у Держдепі, інформуючи про телефонну розмову Помпео й Пристайка, підтвердили, що США й надалі підтримуватимуть реформи в України, які сприятимуть нашому процвітанню. «Держсекретар Помпео привітав міністра закордонних справ Пристайка з його нещодавнім призначенням та підтвердив підтримку Сполученими Штатами України в просуванні критично важливих реформ з метою подолання корупції, зміцнення верховенства права та сприяння розвитку економічного середовища, що сприяє конкуренції та інвестиціям», — цитує американське зовнішньополітичне відомство Укрінформ. При цьому в Держдепі наголосили, що Майк Помпео «висловив непохитну підтримку з боку США суверенітету й територіальної цілісності України». Це була перша телефонна розмова Держсекретаря США М. Помпео з В. Пристайком після призначення його на посаду очільника МЗС України.

Нагадаємо, Генасамблея ООН включила пункт про ситуацію на окупованих українських територіях у порядок денний сесійного тижня на рівні лідерів держав і урядів, який розпочнеться 23 вересня. За словами речника Постійного представництва України при ООН Олега Ніколенка, це «дасть змогу Україні та міжнародній спільноті «тримати руку на пульсі» ситуації на Донбасі та в Криму, точково обговорювати проблемні питання, а також ініціювати резолюції на підтримку зусиль з мирного врегулювання».