На фестивалі козацький танок із шаблями захопив усіх.

Започаткувала його тамтешня об’єднана територіальна громада за підтримки Міністерства культури. Адже саме ця ОТГ стала однією з переможниць урядового конкурсу проектів «Малі міста — великі враження». Згадане масштабне мистецьке дійство поєднало наш фольклор із класичною музикою та навіть... балетом. А допоміг у цьому видатний композитор Петро Чайковський.

Із чого все починалося? «Фестиваль на честь композитора-класика в нашій державі заснували раніше, — зазначила голова Омельницької ОТГ Олександра Шереметьєва. — На ньому, звісно, також згадують про українські родові корені Петра Чайковського. Та «розшифрувати» їх нам, як то кажуть, сам Бог велів. Адже прадід Петра Ілліча був сотником Омельницької сотні Миргородського козацького полку Федором Чайкою. А син Федора Петро, тобто дід композитора, жив неподалік, у теперішньому Глобинському районі й, роблячи кар’єру в тодішній Російській імперії, «модернізував» своє прізвище, став Чайковським. Саме він отримав посаду городничого у Вятській губернії, де пізніше його син Ілля стане батьком Петра, про якого дізнається весь світ».

Нагадати про все те якомога гучніше ініціативним мешканцям Омельницької громади допоміг згаданий урядовий конкурс. Фахівці ОТГ за сприяння колег з управління культури і туризму ОДА та обласного Центру розвитку місцевого самоврядування написали відповідний проект. На його реалізацію з державного бюджету «капнуло» 700 тисяч гривень. Ще 300 тисяч гривень доточили з бюджету громади. Чимало знадобилося й організаційних та інших зусиль. Досить згадати, що велетенський майданчик під відкритим небом, на якому розгорталося головне дійство, зайняв 33 гектари! 

Потужне митецьке дійство стартувало неподалік, у не менш мальовничій місцині на березі Псла. Сповістили про нього пострілами зі стилізованої гармати, встановленої на човні, місцеві козаки. Також водним шляхом добирався сюди і сам... Петро Чайковський (образ останнього втілював знаний полтавський актор Богдан Чернявський), який зійшов на берег у супроводі чарівних панянок, вбраних в одяг його епохи. Він привітав присутніх і подякував за те, що вони шанують його музичні творіння, пам’ятають козацький родовід їх автора.

Зрештою видатний композитор став разом з усіма насолоджуватися зразками високого мистецтва. І вже з перших хвилин був буквально приголомшений виступом юних балерин зразкового ансамблю класичного танцю «Фуете» Полтавської міської школи мистецтв. Адже знаменитий «Вальс квітів» ті виконали на висоті шість метрів над водою, просто на підвісному містку через Псел... Певно, запам’яталися Петру Іллічу й пісні у виконанні кількох фольклорних колективів.

А потім усі вирушили на головний майданчик фестивалю. Хоча 33-гектарну площу, мабуть, таки доречніше називати мистецьким майданом. Попереду козацьким маршем із величезним синьо-жовтим полотнищем Державного прапора України пройшли сучасні лицарі волі. Серед них був і місцевий захисник України учасник АТО Сергій Миславський.

Своєрідним апофеозом денної частини концертної програми став виступ згаданих балерин різновікових груп з ансамблю «Фуете» під «живу» класичну музику, яку виконував Полтавський симфонічний оркестр. Зрештою, пісні та музика різних стилів і жанрів тут лунали допізна. Не менше захоплювали публіку й виступ кінного театру «Чотири підкови», демонстрація колекцій старовинного одягу, козацькі забави, театралізовані сценки та навіть вогняне шоу.

Це масштабне дійство  нагадало учасникам і гостям не лише про родовід видатного композитора, а насамперед про те, якого ми з вами роду... Фестиваль «Чарівна симфонія козацтва» в Омельнику планують зробити щорічним.

Фото автора.