«Нарешті ми відокремили транспортування природного газу від його видобутку та постачання. Це те, чого не могли зробити протягом останніх трьох років. Ми створили незалежного оператора у повній відповідності до вимог європейського законодавства.

Цим відкриємо можливість для залучення інвестицій в українську ГТС», — прокоментував таке рішення уряду Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Під час брифінгу міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель зазначив, що відділення НАК «Нафтогаз України» від газотранспортної системи приводить ситуацію у відповідність до вимог Третього енергопакета та європейського законодавства.

Тож якщо врахувати, що договір із «Газпромом» про транспортування газу діє до кінця цього року, то уряд хоче до кінця року сформувати умови для підписання договорів інтерконектора та транспортування газу згідно з європейськими вимогами.

«Сьогодні ми оновили план анбандлінгу, передбачили чіткі строки та відповідальність кожної зі сторін. Адже минулими роками мав місце певний конфлікт між «Нафтогазом України» та Кабінетом Міністрів щодо поглядів на цю модель. Протягом двох останніх тижнів ми знайшли компромісне рішення і, зважаючи на те, що уряд, Президент та парламент працюють як одна команда, у нас є можливість забезпечити виконання цього рішення до кінця цього року», — сказав міністр.

Також під час засідання уряду було ухвалено рішення про передачу Міністерству фінансів повноважень з управління корпоратизованою компанією «Магістральні газопроводи України», що забезпечить незалежність нового оператора ГТС від НАК «Нафтогаз України» та повне відокремлення діяльності з транспортування газу від видобутку та постачання газу. «Ми передали цю компанію Міністерству фінансів, це було вимогою наших європейських партнерів», — сказав міністр.

«Дуже важливо, що рішення про відокремлення газотранспортної системи ухвалено перед тристоронніми переговорами (Європейська комісія, Російська Федерація та Україна) щодо транспортування газу. Цим ми даємо сигнал, що працюємо для забезпечення максимально ефективного результату та створюємо умови для підписання договору згідно з вимогами Третього енергопакета та у відповідності до європейського законодавства», — зазначив О. Оржель і додав, що на газових переговорах з Росією Україна має спільну з європейською стороною позицію щодо укладення довгострокового, на 10 років, договору про базовий транзит 60 мільярдів кубометрів на рік з можливістю транспортування додаткових 30 мільярдів кубометрів.

Кабінет Міністрів вніс на розгляд Верховної Ради подання Прем’єр-міністра про призначення Дмитра Сенниченка головою Фонду державного майна України та призначив низку заступників міністрів. Ще одним рішенням звільнено Володимира В’ятровича з посади голови Українського інституту національної пам’яті.