Визначним культурним заходом на Закарпатті стане фестиваль словацької народної творчості — «Словенска веселіца» («Словацька веселиця»), який має багаторічну традицію. З 1995 року він «мандрує» населеними пунктами Закарпаття, в яких компактно проживають словаки.

Цьогоріч свято вже вп’яте завітає до мальовничого селища Середнє Ужгородського району. Захід відбудеться у неділю, 22 вересня, і розпочнеться о 14-й годині.

У святі, інформують організатори, візьмуть участь закарпатські фольклорні колективи та їхні колеги зі Словаччини, а також словацькі колективи з Угорщини, Румунії, Сербії. Щороку зростає кількість учасників, їх творчий та професіональний рівень. За ці роки виросли прекрасні колективи, відомі не лише в Україні, а й за її межами. Це народний вокально-хореографічний ансамбль «Словенка» Середнянської дитячої школи мистецтв, зразковий дитячий танцювальний колектив «Турянська долина» села Тур’ї Ремети Перечинського району, народний вокальний ансамбль «Ліптаки» з селища Великий Березний, фольклорний колектив «Радуванка» із села Тур’ї Ремети, фольклорний колектив «Гутнянські вечірки» із села Рудникова Гута Свалявського району, фольклорний колектив «Бетяри» села Сторожниця Ужгородського району та багато інших.

Будуть також організовані виставки творів народних умільців області — живопис, різьба по дереву, кераміка, вишивка, дротярство.

Ужгород.