У середу болгарська компанія «Булгартрансгаз» підписала із саудівсько-італійським консорціумом Arkad договір про прокладання гілки газопроводу «Турецький потік» до сербського кордону. І вже в четвер консорціум Arkad узявся до виконання контракту.

Через те що газопровід пройде спочатку до Сербії, а потім його буде прокладено в інші країни півострова, болгари вирішили назвати цей відрізок «Балканський потік». У повідомленні болгарського газового оператора зазначається, що «18 вересня 2019 року в присутності прем’єр-міністра Болгарії Бойко Борисова й міністра енергетики Теменужки Петкової «Булгартрансгаз» і консорціум Arkad підписали контракт на постачання необхідних матеріалів і обладнання, на інвестиційне проектування, будівництво й введення в експлуатацію розширення газотранспортної інфраструктури від турецько-болгарського до болгарсько-сербського кордону».

Згідно з контрактом усі роботи має бути виконано за 615 днів. При цьому в перші 250 календарних днів має бути побудовано ділянку протяжністю 308 км від компресорної станції «Польський Сеновець», що поблизу болгарського міста Польскі Трамбеш, до болгарсько-сербського кордону. За решту днів дії договору підрядник зобов’язався прокласти ще 166 км труб від тієї самої компресорної станції «Польський Сеновець» до села Златіна, що у Варненській області. Тут його буде врізано у вже наявну у «Булгартрансгазу» ГТС. Таким чином гілка «Балканського потоку» пройде через 11 областей Болгарії. Міністерство регіонального розвитку країни відразу ж після підписання контракту видало відповідний дозвіл на здійснення необхідних для укладання труб робіт.

У середу на спільному брифінгу з міністром промисловості і торгівлі Росії Денисом Мантуровим прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов повідомив, що 90% труб для «Балканського потоку» уже завезено до країни з Росії. Він також зазначив, що цей енергетичний проект має стратегічне значення для Болгарії, а «Булгартрансгаз» зобов’язався виконати всі необхідні дії для його реалізації, суворо дотримуючись чинного законодавства Болгарії та ЄС. Передбачається, що газ до Сербії «Балканськом потоком» почне надходити до кінця травня або початку червня 2020 року.