Надзвичайна ситуація трапилася днями в Києві. На кілька годин столиця зупинилася в рекордних заторах. Адже правоохоронці перекрили один із головних мостів мегаполіса — міст Метро. Його погрожував підірвати невідомий чоловік, який зупинив свій автомобіль посеред переправи.

Свідки бачили, що водій був обмотаний дротами та тримав у руках зброю. На місце прибули спецпризначенці, рятувальники, гвардійці та підрозділи поліції. Обидва виїзди з мосту перекрила бронетехніка, розклали їжаки для примусової зупинки машини.

З повітря за зловмисником спостерігали дрони, рух по Дніпру блокувала водна поліція. Зайняли позиції й снайпери. В столиці було введено «план Сирена». Надзвичайну подію одразу кваліфікували як підготовку до терористичного акту.

За інформацією правоохоронців, зловмисник зробив кілька пострілів, імовірно, з карабіна, і пригрозив підірвати міст. Пізніше з третього разу він збив дрон силовиків. Через декілька годин перемовин чоловіка вдалося затримати. Він здався добровільно.

Під час переговорів до нього під’їхав БТР, потім він підняв руки і ліг на асфальт. На місці виявили тубус із гранатомета й мисливську зброю. Так само були вилучені нарізний карабін і пістолет. Нині тривають слідчі дії.

«Під час першочергових заходів було встановлено особу цього чоловіка та його контактні дані. З ним одразу зв’язалися психологи та командир спецпідрозділу. Він хотів поговорити зі своєю дівчиною. Оскільки більше ніяких вимог не було — вирішили його затримувати. Від самого початку він мав карабін, але викинув його. При затримані заборонених речовин при ньому не було. Візуально він був під дією якихось речовин, але більш детально можна буде сказати лише після експертизи. При затриманні чоловік опору не чинив. Постраждалих немає», — розповів ЗМІ очільник Головного управління поліції м. Києва Андрій Крищенко.

За попередніми даними, це 42-річний уродженець Криму Олексій Белько, який три місяці тому з’явився до поліції Києва і здав кілограм вибухівки та майже 100 набоїв. «Колишній військовий. Було звільнено його. Три місяці тому в нього вилучали вибухівку.

Ми були впевнені що його погрози реальні й, виходячи з того, планували всі свої дії. Ніяких розумних вимог, ніяких зв’язних думок не було», — заявив       А. Крищенко.

Навіщо чоловік заблокував рух столиці та погрожував підірвати міст — поки що невідомо. За словами правоохоронців, найімовірніше, він перебував у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Це має встановити слідство.

Як стало відомо вчора, Міністерство у справах ветеранів захищатиме інтереси Олексія Белька. Зокрема його право на повагу, справедливий розгляд цієї справи. «Ми не дозволимо використати цей інцидент для очорнення бійців та ветеранів або для розколу між нами та рештою суспільства», — йдеться у повідомленні.

Там додали, що готові надати будь-яку допомогу в комунікації між Олексієм Бельком та тими, кого це може стосуватися на офіційному чи неофіційному рівні (за потреби), як адміністративними, так і громадськими каналами. У відомстві також висловили подяку силовикам, правоохоронцям та всім причетним до безпечного та безкровного вирішення ситуації.