На знімку: музики в пивному саду.

Відомі на увесь пивний світ німецькі народні гуляння в баварській столиці Октоберфест — свято жовтня — розпочнуться сьогодні з першим кухлем цього напою, урочисто випитого обербургомістром Мюнхена. Фестиваль пива проводиться тут щороку, нині вже у 185-й раз, а починається він завжди у другій половині вересня і триває понад два тижні.

Чому «свято жовтня», якщо воно відбувається у вересні? Таємниці немає: за майже два століття терміни зсунулися, а традиційну назву вирішено було залишити. Щороку пивний фестиваль відвідує понад 7 млн туристів із цілого світу та громадян, які мешкають у Німеччині. Його занесено до Книги рекордів Гіннеса як найбільше свято на планеті. Цей захід завжди транслюється в прямому ефірі на багатьох світових телеканалах.

Чимало відвідувачів свята ретельно готуються до нього заздалегідь: резервують місця за столами, добирають спеціальне вбрання. Зазвичай це баварські національні костюми. Чоловіки вбираються в ледерхозе (шкіряні штани), а жіноцтво в дирндлі — довгі рясні спідниці, блузи з глибоким декольте, оздоблені густими оборками, щільні корсетки, які підкреслюють талію. Узагалі пивний фестиваль — саме те місце, де можна вигуляти смішні капелюхи, штани, сукні, стрічки, жилетки, куртки, які в буденному житті зробили б вигляд їхнього власника придуркуватим.

Загалом Октоберфест — це чудова можливість до безкінечності смакувати безліччю сортів пива, звареного спеціально для свята знаменитими броварнями Мюнхена. А також ласувати неймовірно смачними наїдками. Тут здійснюються найзаповітніші кулінарні мрії м’ясоїдів: у наметах на відкритому вогні обсмажуються тисячі туш свиней, биків, курей, качок, на пательнях шкварчать ковбаси та сосиски...

Особлива складова свята — розваги. Тут без проблем можна приєднатися до веселощів, здебільшого підігрітих хмільним напоєм. Для охочих провести дозвілля в обіймах спітнілих незнайомців — саме те місце. А також тісно познайомитися із приїжджими з цілого світу, оскільки через величезну кількість гостей доводиться сидіти чи стояти дуже близько одне до одного. Але дуже зручно разом співати застільні, особливо весело, коли пісня сороміцька. Утім, інших розваг тут не бракує: каруселі, різноманітні ігри для дорослих, колективні витівки, жива музика на різні смаки, конкурси...

Звісно, там, де збирається величезна кількість людей, виникає проблема безпеки. Ідеться навіть не лише про загрозу теракту, що теж у наші часи цілком імовірно, а й про тисячі гостей напідпитку, з якими закономірно виникають проблеми. Адже п’яним — що «нашим», що «німцям», море по коліно... Хоча німецька поліція таким не дає дуже розгулятися, однак щороку ЗМІ оприлюднюють звіти правоохоронних органів, у яких ідеться про численні бійки, крадіжки, сексуальні домагання, нерідко про зґвалтування.

Участь у Октоберфесті — задоволення не з дешевих. Приміром, літровий кухоль пива, що його називають масом, торік коштував 11,24 євро. Передбачається, що нині він ще подорожчає. Цікаво, що за суму, витрачену на фестивалі за один літр пива, у магазині можна придбати його цілий ящик! І все-таки: на минулорічному Октоберфесті цього напою було продано 6,5 млн літрів!

Утім, якщо кому не до вподоби саме таке свято пива чи воно не по кишені, то в Німеччині є йому альтернатива: у багатьох інших містах вони теж проводяться, але не такі переповнені туристами, й набагато дешевші. Тож у всіх охочих посмакувати пивом, попоїсти із задоволенням, повеселитися є можливість це зробити.

Берлін.

Фото Себастьяна ЛЕНЕРА з офіційного сайту Октоберфесту.