На знімку: виступає скульптор Михайло Белень.

У Чернігові до Дня міста відкрили меморіальну дошку Герою України Левку Лук’яненку на будинку, де він жив півтора року в період між двома тюремними термінами та після звільнення в 1989 році. У квартирі брата Олександра він проводив зустрічі з однодумцями.

Дошка не традиційна, а біла, світла — таку технологію розробив закарпатський скульптор, заслужений художник України Михайло Белень. З Левком Лук’яненком митець зустрічався один раз і той справив на нього незабутнє враження: «Він був справжнім, а не удаваним героєм. Водночас — розсудливим і мудрим». Автор дошки зобразив Левка Лук’яненка середнього віку — приблизно таким, яким він був, коли перебував у Чернігові.

На відкритті меморіальної дошки брату виступила сестра — Зінаїда Лук’яненко: «За Конституцією СРСР кожна республіка мала право на самовизначення. Лук’яненко доводив, що за будь-якої політичної влади самостійна Україна була б розвиненішою і багатшою, ніж у складі Союзу. За це його, політв’язня, не раз приводили на бесіду в КДБ і твердили: «Ось ти за вільну самостійну Україну, а де вона, де твої хвалені українці?». А він відповідав: «Навіть якщо в усьому світі я залишусь один українець — за вільну й незалежну Україну боротимусь і тоді».

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, зазначив: «Для того щоб мати майбутнє, ми повинні пам’ятати свою історію. А її роблять люди. І одним із видатних людей, який робив історію України та доклав зусиль для здобуття нею незалежності, був Левко Григорович. Хочу закликати молодь жити в Україні і робити все для її розвитку так, щоб справді наша країна стала самостійною та незалежною».

Громадські активісти Чернігова вважають відкриття меморіальної дошки — першим кроком до повноцінного вшанування батька української незалежності. Наступним має стати перейменування вулиці Рокосовського на проспект Левка Лук’яненка, встановлення йому пам’ятника та створення музею.

Фото прес-служби Чернігівської міської ради.