До неї залучені фахівці проектних інститутів, комунальної сфери, громадських організацій та окремо група науковців Національного університету водного господарства і природокористування.

Відбулося друге робоче засідання, на якому були представлені пропозиції фахівців університету щодо варіантів розв’язання проблеми підтоплення (на знімку). У планах робочої групи розроблення у найближчий час концептуальних заходів попередження підтоплення і плану першочергових дій, які можуть бути профінансовані бюджетом наступного року.

Олександр Ткачук, завідувач кафедри міського будівництва та господарства НУВГП, доктор технічних наук, професор:

— У вирішенні питання підтоплень у Рівному треба йти двома шляхами. Перший: це «гарячі» локальні точки, де накопичується вода, і постаратися їх максимально усунути. Другий: розроблення стратегічної концепції відведення атмосферних вод з цієї території. Тобто має бути комплекс заходів. Це і система водовідведення, і регулювання дощових стоків — їхнє регульоване тимчасове накопичення у місцях випадіння. Пізніше цю воду можна використовувати для господарських цілей або ж поступово відводити по трубопроводах у водойми із очищенням. Можна використовувати різні методи: накопичувачі, зелені дахи, інфільтраційні басейни, дренажні системи. Методів є достатньо, є світовий досвід. У кожному конкретному випадку нам потрібно надати пропозиції, а міська влада, відповідно, має спонукати суб’єкти господарювання та комунальні служби їх реалізовувати.

Фото надано автором.