Розмови про будівництво нової електропідстанції, за допомогою якої Луганщина, врешті, розв’яже свою енергетичну проблему, наповнились реальним змістом лише у квітні 2017 року. Тоді вийшло розпорядження Міністерства палива та вугільної промисловості про повне припинення потоку електричної енергії з лівого берега Сіверського Дінця на правий. Тобто лінії, які зв’язували Луганщину з Єдиними енергетичними системами України і які через російську агресію опинилися на тимчасово окупованій території області, були відімкнуті. Для живлення області лишилася тільки лінія Луганської ТЕС, підстанція якої розташована поблизу Лисичанська, та ще дві лінії другого класу напругою у 110 вольт, які тягнуться з Харківської та Донецької областей і обслуговують край регіону.

Власне, ще у 2015 році компанія «Укренерго» попереджала і пропонувала провести певні заходи, щоб уникнути надзвичайних ситуацій, але тоді, на жаль, її не почули, бо загроза не уявлялась такою масштабною, якою стала згодом.

Як ми вже повідомляли, з червня і до сьогодні Луганська ТЕС не може завезти антрацит, який отримує з шахти «Обухівська» Ростовської області, що входить в структуру компанії ДТЕК. Вугілля не відвантажується з тієї причини, що відповідні відомства РФ не дають своє підтвердження щодо обсягів вугілля, яке заходить на територію України з російського боку. З цією проблемою голова Луганської ОДА звертався і до уряду, і до представника Контактної групи у Мінську, і до Ради національної безпеки і оборони. Однак, на жаль, досі квоти так і не визначені. Щоб в області не виникло енергетичного колапсу, ТЕС вимушено перевели на спалювання природного газу. А це дуже дорого.

Отже, будівництво Кремінської електропідстанції є базовим для Луганщини, і до нього прикута увага і обласної влади, і керівництва країни. До речі, за всі роки незалежності України це перший і поки що єдиний об’єкт, який будується за новітніми технологіями. До того ж не за допомоги кредитних коштів чи грантових позик, а за рахунок тарифів, які включені в передачу електроенергії. Іншими словами, це кошти самої компанії «Укренерго», яка займається магістральними електромережами. Реалізація цього проекту коштуватиме приблизно 2 мільярди гривень.

Якщо сказати образно, то при будівництві цього об’єкта у Кремінній «запрягали дуже довго». Довго визначався майданчик, довго розроблялась, погоджувалась і затверджувалась урядом проектна документація, довго вирішувалось питання щодо вилучення земельних ділянок Кремінського лісомисливського господарства та передача їх у користування «Укренерго» для розміщення самої підстанції та лінії електропередач. Проведена дуже велика і досить тривала робота. Врешті будівництво розпочалось.

Територія самого блока підстанції, де розміщене силове обладнання, займає 3,3 га. Фахівці кажуть, що якби проектували класичним радянським методом, то потрібен би був майданчик десь за 29 га. Причому йдеться про ліс, який довелося б вирубати. Чотири трансформатори потужністю 177 мегавольт-ампер кожний та розподільче обладнання буде розташовано не на відкритому просторі, а у приміщенні за новітніми вимогами передбачені заходи з релейного захисту тощо. Цим нині опікуються фахівці з Далекого Сходу, які налагоджуватимуть своє обладнання.

Майже на 100 відсотків уже виконано будівництво електричних опор, проведена реконструкція підстанції «Ювілейна» поблизу Лисичанська, яка прийме нові лінії електропередач. До речі, лінія 220 кВ протягнута не повітряним способом, а проходить під землею, що дало можливість уникнути вирубки лісу і в такий спосіб зберегти природу. За даними моніторингу вже закуплено 99 відсотків обладнання. Сьогодні кожного дня на цьому об’єкті працює не менш як 90 осіб, і обсяг виконаних робіт становить десь понад 70 відсотків.

Одне слово, будується сучасна модернова електропідстанція, яку обіцяють здати у травні 2020-го. Звичайно ж, хотілося б, щоб вона запрацювала вже в цьому році, і опалювальний сезон відбувався б з її допомогою. Але, на жаль, цей об’єкт стане до ладу лише за рік. Реалізація проекту «Нове будівництво ПС 500 кВ підстанції 500 кВ «Кремінська» із заходами повітряних ліній 500 кВ «Донбаська-Донська», 220 кВ «Кремінська-Ювілейна» в Луганській області» має долучити Луганщину до Об’єднаної енергетичної системи України. Регіон з нетерпінням чекає цього моменту.

Фото з сайту Луганської ОДА-облВЦА.