На знімку: разом із нашими авіаторами-ветеранами пам’ять полеглих учасників операції «Френтік» вшановували військовослужбовці із США.

Фото автора.

Нагадаємо, що йдеться про так звані човникові бомбардування стратегічних об’єктів ворога у Східній Європі американськими літаками В-17, які називали «літаючими фортецями». При цьому протягом червня—вересня 1944 року вони вилітали з баз у Великій Британії та Італії й не поверталися одразу назад, а летіли далі, приземляючись на летовищах Полтавського аеродромного вузла. Тобто у Полтаві, Миргороді та Пирятині (на останньому аеродромі базувалися винищувачі союзників). Щоб американські пілоти тут відпочили, а їхні літаки заправили пальним, спорядили боєкомплектом. При цьому поранених і хворих авіаторів із США лікували у шпиталі, розташованому в Нових Санжарах.

Головні урочистості з нагоди ювілейної дати відбувалися на території музею важкої бомбардувальної авіації, що на околиці Полтави. Минулої суботи тут за участю реконструкторів із військово-історичних клубів Києва, Харкова, Лубен і Оржиці демонстрували зброю та техніку часів Другої світової війни й сучасну.

Поруч із головною алеєю паркової зони музею було врочисто відкрито пам’ятний знак на честь операції «Френтік». У його відкритті взяли участь представники обласної та міської влади, військовослужбовці, ветерани Збройних Сил, народний артист України Володимир Талашко (саме він виконував одну з провідних ролей у знаменитому фільмі Леоніда Бикова про військових льотчиків «У бій ідуть лише «старики»), небайдужі полтавці та гості міста й представники Посольства США в Україні — військові аташе Квінн Воффорд, Райан Квінн і Тревор Герстерн.

Почесне право зняти біле покривало з пам’ятного знака надали дітям полеглих земляків — учасників АТО Олександра Фролова й Олександра Мочалова — Владиславу, Олександру та Жанні (на знімку). Головними елементами скульптурної групи стали чотири стели з зображеннями подій 75-літньої давності на трьох згаданих аеродромах і в американському шпиталі, що розташовувалися на Полтавщині. Розробили її та доклали максимум зусиль для втілення керівник музею дальньої авіації Віктор Дейнега і його колега, інженер Дмитро Кандиба.

Під час мітингу радник заступника голови Офісу Президента України Василь Павлов нагадав, що, як і 75 років тому, сьогодні українське військо за допомогою західних союзників, насамперед США, стало щитом Європи, що протистоїть іншому глобальному агресору — російському імперіалізму. Про те, що народ і уряд Сполучених Штатів Америки й надалі надаватимуть нашій державі підтримку, представники Посольства США говорили біля щойно відкритого пам’ятного знака.

В його підніжжя було замуровано капсулу. Послання відкриють і прочитають на 100-річчя операції «Френтік». Після офіційних урочистостей усі присутні стали свідками відтворення згаданими реконструкторами подій.

Представники влади та військові льотчики-ветерани разом з американськими гостями вшанували їхню пам’ять покладанням квітів до ще двох пам’ятних знаків, які були встановлені раніше. Один із них розташований безпосередньо на аеродромі, а другий — на вулиці Маршала Бірюзова, що поблизу авіамістечка. Ювілейній даті операції «Френтік» присвятили також концерт Президентського оркестру.